Уряд Румунії досяг угоди з фермерами та перевізниками й ті припинили протести

Джерело: Reuters

Коаліційний уряд Румунії заявив у п’ятницю, 2 лютого, що досяг угоди з фермерами та автоперевізниками про припинення багатотижневих протестів.

Протести були викликані обуренням низькими цінами на продукти, зростанням цін, імпортом дешевих продуктів харчування та обмеженнями, накладеними прагненням Європейського Союзу боротися зі зміною клімату.

Тому сотні фермерів і водіїв вантажівок у Румунії три тижні тому почали протести. Колони тракторів і вантажівок уповільнювали або блокували рух на національних дорогах поблизу великих міст, включаючи столицю Бухарест. Вони також ненадовго заблокували пункт перетину кордону з Україною та намагалися перекрити доступ до чорноморського порту Констанца.

Уряд пішов на поступки, зробивши кроки для збільшення субсидій на дизельне пальне, усунення високих ставок страхування та прискорення виплат субсидій, а також технічних заходів для скорочення тривалого часу очікування на перетині кордону.

У п’ятницю прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку та представники протестувальників підписали угоду, згідно з якою створюється комітет, який об’єднає кілька міністерств для пошуку рішень, повідомив уряд.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.