Україна та Німеччина домовилися про посилення співпраці у сфері охорони здоров’я

Джерело: МОЗ України

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах підписали спільну декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері охорони здоров’я між міністерствами.

“Підписуємо спільну декларацію, яка ще більше поглибить нашу співпрацю та визначить її ключові вектори: громадське здоров’я, профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань, реабілітація, психічне здоров’я, професійний розвиток, модернізація систем охорони здоров’я”, — сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Своєю чергою, міністр охорони здоров’я Німеччини професор Карл Лаутербах зазначив, що злочинна агресивна війна Росії проти України особливо сильно б’є по медичному забезпеченню в країні. З початку війни задокументовано понад 1 300 атак на заклади охорони здоров’я та медичний персонал.

Зокрема, за словами міністра хорони здоров’я Німеччини, від початку російсько-української війни Федеральний уряд Німеччини надав Україні допомогу на суму 28 мільярдів євро, в тому числі на систему охорони здоров’я. Крім того, Німеччина прийняла та пролікувала більш ніж 900 поранених пацієнтів.

“Українська система охорони здоров’я продовжує функціонувати, попри прицільні атаки, і я хотів би подякувати своєму колезі Віктору Ляшку за його невтомну відданість задля добробуту українського народу та міцні відносини з Німеччиною. Німеччина буде підтримувати Україну під час реформування охорони здоров’я. Ця спільна декларація дозволяє нам надати новий імпульс для більш тісної співпраці, зокрема з огляду на зусилля України щодо вступу до ЄС”, – сказав Карл Лаутербах.

Отже, підписаною спільною декларацією передбачається посилення співпраці між Україною та Німеччиною для зміцнення наших медичних систем за низкою напрямів:

  • громадське здоров’я;
  • протидія інфекційним та неінфекційним захворюванням, в т. ч. резистентності до протимікробних препаратів;
  • профілактика захворювань;
  • реабілітація, включно з протезуванням та ортезуванням;
  • психічне здоров’я;
  • професійний розвиток медичних кадрів;
  • стійкість та модернізація систем охорони здоров’я, включно з самоврядуванням.

Нагадаємо, нещодавно чергова група українських фахівців із реабілітації розпочала стажування в Німеччині.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.