Відбулося перше засідання Керівної групи ІТ-коаліції: визначили пріоритетні закупівлі

Джерело: Міноборони

Вчора, 2 лютого, відбулося перше засідання керівної групи ІТ-коаліції. Держави-учасниці та спостерігачі ІТ-коаліції ухвалили рішення щодо подальших кроків і пріоритетних закупівель.

У засіданні взяли участь представники Естонії та Люксембургу як країн-лідерів ініціативи, а також Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США та Японії. Представники НАТО та ЄС теж долучилися до заходу.

Під час засідання Естонія, Люксембург, Данія, Латвія, Литва та Нідерланди підтвердили раніше заявлені внески в коаліцію, які сумарно перевищили 30 мільйонів євро. Країни запевнили про готовність продовжувати співпрацю у сфері цифрової трансформації.

“Ми закликаємо країни, які ще не є частиною ІТ-коаліції, приєднатися. Зусилля ІТ-коаліції дуже важливі для Збройних сил України. Захищена та ефективна військова інформаційно-комунікаційна інфраструктура є основою для своєчасного прийняття рішень і, отже, необхідною умовою успішних операцій. Люксембург залишається відданим цьому проєкту як співлідер ініціативи та перший учасник, що зробив внесок”, – сказав міністр оборони Люксембургу Юріко Бакес.

Своєю чергою, заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко подякувала всім партнерам, що вже долучилися до цієї важливої ініціативи. Також вона висловила сподівання, що коло учасників ІТ-коаліції розширюватиметься.

“Наш досвід застосування інновацій на полі бою є унікальним, і ми вважаємо, що ІТ-коаліція може стати майданчиком для взаємодії з партнерами щодо розвитку та випробування технологій”, – наголосила Катерина Черногоренко.

Довідково. ІТ-коаліція — це група держав у межах Контактної групи з питань оборони України (“формат Рамштайн”) під керівництвом Естонії та Люксембургу, яка зосереджена на наданні підтримки Міністерству оборони України та Збройним силам України у сфері ІТ, зв’язку та кібербезпеки.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.