Дуда вважає, що Трамп зможе завершити російсько-українську війну

Джерело: Polskie Radio

Президент Польщі Анджей Дуда прокоментував слова Дональда Трампа щодо завершення російсько-української війни.

На пресконференції у Руанді (Східна Африка) польського лідера запитали, що він думає про заяву Трампа, який пообіцяв завершити війну в Україні “за 24 години”, якщо його знову оберуть на пост президента США.

У відповідь Дуда заявив, що Трамп завжди виконував свої обіцянки.

“З мого особистого досвіду як президента Республіки Польща, який колись працював із президентом Дональдом Трампом: те, що він мені обіцяв, було виконано (…). Можу сказати: так, президент Трамп тримає своє слово, якщо він щось говорить, то ставиться до цього серйозно”, – наголосив президент Польщі.

Додамо, що раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також заявив, що Трамп зможе завершити російсько-українську війну.

“Сьогодні я не бачу іншого лідера в Європі чи Америці, який був би достатньо сильним, щоб зупинити війну. У миру є ім’я – Дональд Трамп”, – сказав Орбан.

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що колишній президент Дональд Трамп може бути саме тим, “що потрібно світові” прямо зараз, якщо він підтримає Україну.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.