На президентських виборах у Фінляндії переміг прихильник України – Александр Стубб

Джерело: Reuters

11 лютого Александр Стубб із правоцентристської Національної коаліційної партії з невеликим відривом переміг на президентських виборах у Фінляндії, обійшовши члена ліберальної партії Зелених Пекку Гаавісто, котрий визнав свою поразку.

Стубб є проєвропейським політиком і сильним прихильником України, який зайняв жорстку позицію щодо Росії.

За підрахунком 99,7% бюлетенів у другому турі Стубб набрав 51,6% голосів проти 48,4% у Гаавісто.

Новий глава Фінляндії відповідатиме за її безпеку та зовнішню політику, включаючи нещодавно затверджену позицію члена НАТО щодо Росії, з якою країна має довгий кордон.

У телевізійних виступах Стубб назвав свою перемогу “найбільшою честю” свого життя.

Своєю чергою, Гаавісто привітав Стубба як “13-го президента Фінляндії”.

Зауважується, що голосування знаменує собою нову еру у Фінляндії, яка десятиліттями обирала президентів для сприяння дипломатії, зокрема з сусідньою Росією, і вирішила не приєднуватися до військових альянсів, щоб послабити напруженість між Москвою та НАТО.

Одначе, фіни змінили свою думку після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Країна здійснила швидкий розворот, який призвів до вступу країни в НАТО у квітні 2023 року.

Стубб відіграватиме центральну роль у визначенні політики Фінляндії щодо НАТО, водночас очолюючи загальну зовнішню політику та політику безпеки в тісній співпраці з урядом і виконуючи обов’язки Головнокомандувача Збройними силами.

Політик виступає за глибоку співпрацю з НАТО, наприклад, дозвіл транспортування ядерної зброї територією країни та розміщення частини військ НАТО на постійній основі у Фінляндії.

Раніше Росія пригрозила Фінляндії помстою у відповідь на її членство в НАТО та угоду про співпрацю в оборонній сфері, підписану з США у грудні 2023 року.

Раніше стало відомо, що абсолютна більшість громадян Фінляндії негативно ставляться до Росії та Китаю, водночас симпатизують країнам Заходу та бачать у США головного захисника західних цінностей.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.