Фаріон програла суд із поновлення на посаді професора кафедри у львівському виші

Джерело: “Главком” з посиланням на дані судового реєстру

Мовознавиці Ірині Фаріон відмовили у поновленні на посаді професора кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету “Львівська політехніка” за рішенням суду.

Що відомо про справу Ірини Фаріон

15 листопада глава МОН Оксен Лісовий повідомив, що Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ підписав ректор. Днем раніше у Львові студенти цього вишу вийшли на мітинг проти викладачки, мовознавиці та народної депутатки України VII скликання.

Акцію протесту спричинила низка скандалів, пов’язаних із Фаріон. Зокрема вона негативно висловилась про російськомовних захисників України та опублікувала дані студента з тимчасово окупованого Криму, що призвело до його арешту з боку РФ.

У відповідь на “злив” особистих даних омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що звернувся до СБУ. Сама Фаріон вважала, що претензії через цю справу пов’язані зі спробою влаштувати “чергову провокацію” проти неї.

Відповідаючи на критику, Фаріон заявляла, що боротьба з російською мовою всередині держави “важливіша, ніж боротьба на нульовій позиції”.

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Станом на 6 липня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, ліквідовуючи особовий склад армії РФ та знищуючи техніку противника.

Активізація бойових зіткнень у кінці червня пов’язана з початком боїв за Торецьк та Нью-Йорк.