Росія оголосила в розшук прем’єр-міністерку Естонії за «наругу над історичною пам’яттю»

Джерело: Reuters

Згідно з базою даних МВС Росії, російська поліція оголосила в розшук прем’єр-міністерку Естонії Каю Каллас та інших політиків за “наругу над історичною пам’яттю”. 

Крім Каллас, до списку потрапили держсекретар Естонії Таймар Петеркоп і міністр культури Литви Сімонас Кайрис, згідно з базою даних міністерства.

Країни Балтії, які раніше були частиною Радянського Союзу, оголосили про плани знести радянські пам’ятники. У 2022 році Каллас заявила, що влада Естонії демонтує від 200 до 400 таких пам’ятників. 

У відповідь голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін порушив кримінальну справу.

Своєю чергою, прессекретарка МЗС Росії Марія Захарова заявила: “Це тільки початок”.

“Злочини проти пам’яті визволителів світу від нацизму і фашизму повинні бути переслідувані”, – сказала Захарова.

Проте балтійські політики ризикують потрапити під арешт лише в разі перетину російського кордону.

Міністр культури Литви Сімонас Кайрис прокоментував оголошення його в розшук.

“Режим робить те, що він робив завжди: він намагається придушити свободу… і продовжувати створювати власну версію, яка суперечить фактам чи логіці. Я радий, що моя робота з розбирання руїн радянізації не залишилася непоміченою”, – сказав він.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.