Аналітики ISW вважають реакцію РФ на смерть Навального «приглушеною»

Джерело: ISW

Фахівці Інституту вивчення війни зауважили, що у Росії “відносно приглушено” зреагували на смерть позиціонера Олексія Навального.

Вдень 16 лютого у Федеральній службі виконання покарань Ямало-Ненецького автономного округу, де перебував Навальний, 16 лютого заявили, що опозиціонер помер у колонії після того, як вийшов на прогулянку та відчув себе погано.

Зокрема речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президенту РФ Володимиру Путіну доповіли по смерть Навального.

Інші високопосадовці висловили обурення тим, що у смерті політика звинувачують Кремль і закликали дочекатись результатів розтину та розслідування.

Громадяни РФ у різних населених пунктах покладали квіти та провели невеликі демонстрації біля меморіалів політичним в’язням, але російські правоохоронні органи значною мірою запобігли розростанню демонстрацій, а прокуратура Москви застерегла від участі в нібито запланованій великій демонстрації.

Декілька російських ультранаціоналістичних воєнкорів повторили лінію Кремля, критикуючи звинувачення Заходу в причетності російської влади до смерті Навального

Один з російських воєнкорів зазначив, що смерть Навального немає жодного значення порівняно з тим, що відбувається в Авдіївці тоді як інший воєнкор написав, що ув’язнення Навального та “дозвіл йому там померти” напередодні президентських виборів – це серйозна помилка.

Російський Рух Стрєлкова (Ігоря Гіркіна) висловив побоювання, що смерть Навального в російському державному ув’язненні та утримання багатьох інших опозиціонерів у державному ув’язненні може не залишити нікого, хто б очолив внутрішній рух опору, якщо Росія почне війну безпосередньо проти західних держав.

Дружина Гіркіна Мирослава Регінська висловила занепокоєння за самого Гіркіна, але стверджувала, що у нього немає проблем зі здоров’ям.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.