США повідомили союзникам, що РФ може запустити ядерну зброю у космос вже цього року – ЗМІ

Джерело: Bloomberg

За даними США, США повідомили своїм союзникам, що РФ може розгорнути протисупутникову ядерну зброю або макет боєголовки у космосі вже у 2024 році.

Як повідомили джерела, Росія розробляє космічний потенціал, аби знищити супутники за допомогою ядерної зброї. Якщо РФ розмістить ядерну боєголовку у космосі, це порушить Договір про космос, який РФ підписала ще у 1967 році.

Про плани РФ щодо розміщення протисупутникової ядерної зброї цього місяця повідомили у США. Першим – голова Комітету з розвідки Палати представників США, який повідомив про серйозну загрозу з боку РФ.

Згодом президент США Джо Байден заявив, що мовиться про розміщення ядерної зброї у космосі додавши, що це не несе загрозу життю людей на Землі.

20 лютого президент РФ Володимир Путін прокоментував заяви США наголосивши, що РФ “завжди була категорично проти ядерної зброї у космосі”.

“Ми робимо в космосі тільки те, що роблять інші країни, включаючи Сполучені Штати”, – сказав він.

За поточними даними джерел, Росія не планує підривати орбітальне обладнання. Однак навіть розміщення ядерної зброї у космосі, це може призвести до аварії і ядерний вибух, потенційно, може вразити приблизно третину супутників і завдати шкоди системам зв’язку на Землі.

Наслідки будь-якого вибуху залежатимуть від розміру боєголовки, і наслідки не обов’язково означатимуть знищення супутників, але можуть означати збої, які вимагають виправлення помилок.

За даними Управління ООН з питань космічного простору, станом на квітень минулого року на орбіті Землі було майже 7800 робочих супутників.

За словами джерел, США та їхні союзники намагаються відмовити Росію від розгортання засобів, особливо через Китай та Індію, які, як вважається, мають більший вплив на Кремль.

Експерти раніше повідомили Bloomberg, що пошкодження від ядерної зброї, яка вибухає на низькій навколоземній орбіті, може знищити супутники на сотні км і що отримане випромінювання може завдати кумулятивної шкоди супутникам, які місяцями проходять через уражений регіон. Електроніка космічного корабля також може вийти з ладу унаслідок вибуху.

За словами джерел, це питання може бути обговорене міністрами закордонних справ G7 під час зустрічі в Італії у квітні.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.