Польському фермеру, який приїхав на кордон з пропутінським плакатом, оголосили про підозру

Джерело: RMF24

Польському фермеру, який на протест біля кордону з Україною приїхав на тракторі з плакатом “Путін, наведи порядок в Україні, і в Брюсселі, і в нашому уряді” та прапором СРСР, повідомили про підозру. 

Правоохоронці Польщі затримали тракториста та встановили його особу. Пізніше окружна прокуратура викликала фермера на допит.

Прессекретарка окружної прокуратури в Ґлівіце (Польща) Йоанна Сморчевська повідомила, що фермеру Пйотру Г. інкримінують публічні заклики до початку агресивної війни проти Польщі та публічне вихваляння ведення агресивної війни Росії проти України.

“Прокурор припустив, що дії чоловіка полягали у закликах до агресивної війни та вихвалянні агресивної війни, яку Росія веде проти України, пропагуванні тоталітарної ідеології, закликах до застосування насильства з метою впливу на політичне чи суспільне життя та представленні предмета у вигляді прапора, який є символом комуністичного руху”, – зазначила вона.

Фермер Пйотр Г. відмовився від пояснень. Прокуратура застосувала до нього запобіжні заходи – поліційний нагляд та майнову заставу. Йому може загрожувати до 5 років позбавлення волі.

Довідково: Під час протесів на польсько-українському кордоні 20 лютого, ймовірно, один із фермерів виїхав з плакатом “Путін, наведи порядок в Україні, і в Брюсселі, і в нашому уряді”.

Фото: Ольга Лень

Польська поліція відреагувала на такі гасла та наголосила, що це – порушення закону та розпалювання ненависті.

Раніше ситуацію також прокоментував глава МВС Польщі Марчін Кервінський. Він наголосив, що проти фермера будуть вжиті відповідні заходи.

Поліція та прокуратура проводять дії проти його автора. Згоди на такі злочинні дії не буде, – зазначив міністр.

Зауважимо, організатори акції також відмежувалися від фермера, зазначивши, що здивовані таким плакатом.

  • Речник Міністерства закордонних справ Польщі Павел Вронський засудив пропутінські плакати на протестах польських фермерів.
  • Уряд Польщі планує провести переговори з фермерами у понеділок, 26 лютого. Якщо така зустріч відбудеться, це буде унікальною подією, яка не відбувалася протягом останніх 30 років, заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.