До України з візитом прибув глава уряду Болгарії

Джерело: Офіс президента

26 лютого прем’єр Болгарії Николай Денков прибув з офіційним візитом до Києва.

До складу болгарської делегації також входять міністри юстиції, довкілля та енергетики – Атанас Славов, Юліан Попов і Румен Радєв, заступники міністрів оборони і закордонних справ – Станімір Георгієв і Тихомир Стойчев, а також начальник оборони Болгарії адмірал Еміл Ефтімов.

Раніше у виданні bnt повідомили, що до України болгарська делегація прибула поїздом. Програма візиту тримається в секреті з міркувань безпеки. Очікуються зустрічі з офіційними особами.

Це другий візит прем’єр-міністра Болгарії від початку повномасштабної війни. Через кілька місяців після того, як Росія вдерлася в Україну, її відвідав і тодішній прем’єр-міністр Кирил Петков.

На початку цього місяця Україну відвідав також спікер парламенту Росен Желязков.

  • Україна хотіла б розпочати спільне виробництво оборонних засобів з Болгарією з метою задоволення власних потреб у цьому секторі, сказав  президент України Володимир Зеленський. Під час зустрічі з Денковим він обговорив ситуацію на фронті, потреби українських військових та майбутні кроки країни. Зеленський висловив подяку Болгарії за підтримку у розширенні торгових шляхів та відновленні судноплавства у Чорному морі.
  • Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев в п’ятницю, 2 лютого, повідомив, що Болгарія розпочала операцію з відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ відповідно до укладеної минулого року угоди.
  • Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із головою Народних зборів Республіки Болгарія Росеном Желязковим, який перебуває в Україні з візитом солідарності на чолі делегації болгарських парламентарів.
  • 8 грудня Національні збори Болгарії проголосували за подолання вето президента Румена Радєва на угоду між МВС Болгарії та Міноборони України про постачання Болгарією старих бронетранспортерів (БТР) Україні.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.