Захід робить недостатньо на підтримку України – глава МЗС Великої Британії

Джерело: Девід Кемерон в інтерв’ю “Голосу Америки”

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон вважає, що західні союзники мають докладати більше зусиль для підтримки України у повномасштабній війні проти РФ.

Кемерон переконаний, якщо Захід щиро підтримує Україну, тож повинен демонструвати свою позицію через надання “озброєння, військової та моральної підтримки”.

Він визнав, що є багато позитивних змін, та не впевнений, чи зробили достатньо західні країни разом.

Україна не має достатньо снарядів, потребує підтримки Сполучених Штатів. Потрібно більше фінансів та озброєння, — наголосив глава МЗС Великої Британії.

У цілому на 2024-2025 роки Велика Британія виділила $3,2 млрд на військову допомогу України. З них $ 255 млн терміново підуть на закупівлю сотень тисяч дронів для Збройних сил України. Також впродовж 2024 року Велика Британія планує виділити $310 млн на закупівлю та виробництво артилерійських снарядів для потреб України.

Я вважаю, що наше завдання як союзників та друзів України – підтримати Україну, дати їй гроші, зброю, допомогти у боротьбі. І тоді це вже завдання України, коли вони хочуть обговорити, яким чином покласти край цьому конфлікту. Це українцям вирішувати. Це буде проблема, якщо в Європі люди казатимуть, мовляв, з одного боку, я хочу підтримати Україну, а з іншого боку, хочу мирних перемовин. Ні! Підтримайте Україну, дайте їй все те, що вона потребує, дозвольте їй повернути свої території та дозвольте їй визначати темп дискусій, щоб покласти кінець конфлікту, — наголосив Кемерон.

  • Виступаючи на панельній дискусії щодо війни РФ проти України, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зазначив делегатам у Давосі, що є явні підстави використовувати заморожені російські активи для допомоги у відбудові України.
  • Девід Кемерон поділився своїми враженнями, що події сьогодення нагадують йому 1930-ті роки, перед початком Другої світової війни, однак, російський лідер Володимир Путін грає роль Гітлера.
  • Раніше Кемерон закликав до необхідності “зосередитися на Україні”, попри кризу на Близькому Сході, і попередив, що глава РФ Володимир Путін “повернеться за новими країнами”, якщо його не зупинити.
  • Велика Британія, Німеччина та Польща, — країни є найбільшими європейськими донорами України, – спільно зобов’язалися виділити більше, як США у відсотковому відношенні до ВВП.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.