Ердоган підтримує Формули миру України та запропонував «мирні переговори» у Стамбулі

Джерело: Anadolu

28 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Стамбул готовий знову прийняти “мирні переговори” між Росією та Україною.

У відеозверненні, надісланому на саміт Україна — Південно-Східна Європа, Ердоган зазначив, що дотримується своєї думки, що дипломатії та діалогу потрібно дати шанс для “справедливого та тривалого вирішення” повномасштабної російсько-української війни, яка почалася в лютому 2022 року.

Для досягнення цієї мети використання дипломатичних каналів на найвищому рівні з усіх можливих шляхів має велике значення, — наголосив Ердоган. – Підтримка Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України добре відома всім. Ми також докладаємо всіх зусиль для захисту прав та інтересів наших співвітчизників кримських татар, – додав він.

Глава Туреччини зауважив, що потрібно починати спільні зусилля “хоча б щодо визначення загальних параметрів миру”.

Ердоган акцентував, що Туреччина “в принципі” підтримує 10-крокову формулу миру президента України Зеленського та готова сприяти “швидкому відновленню” зруйнованої війною країни.

Зауважимо, глава РФ Володимир Путін перевіряє, чи готові Сполучені Штати Америки до переговорів щодо припинення війни Росії проти України. За словами двох осіб, наближених до Кремля, російський президент надіслав США певні сигнали неофіційними каналами, щоб дати зрозуміти, що він відкритий для обговорення, включно з потенційно майбутніми домовленостями про безпеку України. Захід налаштований скептично.

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) застерегли, що президент Росії Володимир Путін намагається переконати Захід зрадити Україну шляхом переговорів без участі Києва.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…