Україна та Нідерланди підписали угоду про безпекове співробітництво між двома країнами

Джерело: пресслужба Офісу президента

У п’ятницю, 1 березня, у Харкові президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами.

Фото: ОП

Згідно з угодою, Нідерланди продовжуватимуть надавати допомогу Україні, зокрема сучасне військове обладнання, розширення санкцій проти РФ та підтримку оборонної промисловості. Пріоритетом є надання систем ППО, артилерії, бронетехніки, підтримка морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.

В угоді також зафіксовано надання від Нідерландів військової допомоги на 2 млрд євро у 2024 році та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

Окрім військової допомоги, документ передбачає посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

В угоді також визначено механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.