Лише за тиждень росіяни використали понад 50 «шахедів» та більш як 40 ракет – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський/Facebook

Президент Володимир Зеленський зазначив, що 3 березня весь день тривала рятувальна робота в Одесі, на місці влучання “шахеда” у житлову багатоповерхівку. Глава держави закликав міжнародних партнерів допомогти Україні знищити російський терор, підтримавши ЗСУ постачанням необхідних боєприпасів та посиленням ППО.

Зеленський повідомив, що на місці воєнного злочину росіян в Одесі діставали тіла дітей з-під завалів. Станом на цей час відомо про 12 загиблих, серед них пʼять дітей. Він висловив свої співчуття рідним і близьким.

Натомість пʼятьох осіб вдалося врятувати.

Водночас президент додав, що 3 березня російські війська вдарили по місту Курахове на Донеччині. Керованою авіабомбою, що влучила просто в дах одного з будинків, — без якоїсь іншої мети, окрім терору. У результаті атаки щонайменше 16 осіб поранені.

Зеленський наголосив, що загалом від початку лише цього тижня росіяни вже використали майже 400 керованих авіабомб, понад 50 “шахедів” та більш як 40 ракет.

І додав, що жодна держава в Європі не змогла б наодинці витримати такий тиск.

І саме тому важливо, щоб ми зараз усі були разом – кожен, хто цінує життя і хто не хоче, щоб цей терор прийшов додому до інших народів.

Він закликав реагувати на дії Росії усім лідерам, усім міжнародним організаціям, і реагувати жорстко.

Не хоче Путін ніякого миру – він хоче тільки війни та смерті. Йому все одно, кого вбивати. Головна мета – знищувати. Спочатку Україну та українців. А потім вас, шановні партнери. Тому це питання виживання – і не лише України, – щоб світ реагував на російське зло й тиснув – тиснув, бив у відповідь, — пояснив президент.

Водночас Зеленський наголосив, що Силам оборони тільки за цей тиждень вдалося збити сім російських військових літаків, — “саме тих, які скидають ці бомби та вбивають”. Зокрема від початку лютого Росія втратила 15 військових літаків. Глава держави визначив, що це правильна динаміка російських втрат.

Він додав, щобільше буде наших можливостей збивати російську авіацію, що далі на окупованій території ЗСУ знищуватимуть російську логістику, то більше українських життів буде врятовано.

Ця війна повинна стати безнадійною саме для Росії, саме для терористів. І вони повинні максимально відчути, що є сила, яка знищує тих, хто хоче знищувати життя. Ми здатні це забезпечити. Кожен із партнерів знає, що необхідно.

За словами Зеленського, головне – політична воля, щоб усе реалізувати, аби дати саме такий рівень постачання, який допоможе.

Попри значний дефіцит артилерії наші героїчні воїни стримують штурми й захищають позиції. Це надзвичайно складно. Це втрати. Це біль. Ми чекаємо постачання, яке життєво необхідне, чекаємо, зокрема, американського рішення. І підтримка справді потрібна.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.