Президент Угорщини підписав документ про вступ Швеції до НАТО

Джерело: Reuters

5 березня президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав ратифікацію вступу Швеції до військового блоку НАТО, відкривши шлях для країни стати 32-м членом Альянсу найближчими днями.

Стокгольм відмовився від політики позаблоковості заради більшої безпеки в межах Організації Північноатлантичного договору після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

Це надзвичайно важливо, і я сподіваюся, що тепер ми станемо членами, і це буде не питання тижнів, а питання днів, – заявив міністр оборони Швеції Пал Йонсон. – Це буде добре для Швеції і це буде добре для НАТО. Це буде добре для стабільності в усьому євроатлантичному регіоні, щоб Швеція могла стати повноправним членом НАТО.

Більшість країн НАТО схвалили заявку Швеції швидко після її подання в травні 2022 року, але Туреччина та Угорщина затримали процес, незадоволені сприйняттям Швецією курдських сепаратистів і критикою уряду Угорщини.

Приєднання Фінляндії минулого року, а незабаром і Швеції, яка не перебувала у стані війни з 1814 року, є найзначнішим розширенням НАТО відтоді, як блок прийняв членів зі Східної Європи після розпаду Радянського Союзу в 1991 році.

Приєднання є ударом для президента РФ Володимира Путіна, і РФ тепер зіштовхується з майже безперервним ланцюгом членів НАТО на її заході.

2 березня спікер парламенту Угорщини Шандор Лежак підписав ратифікацію вступу Швеції до НАТО та переслав закон до офісу президента для оприлюднення.

26 лютого парламент Угорщини схвалив членство Швеції в НАТО – майже через два роки після того, як історично нейтральна країна подала заявку на приєднання до західного військового альянсу, поклавши у такий спосіб кінець тривалим дипломатичним суперечкам.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.