Вчені вперше сфотографували пташку Prionops alberti, яка вважалася втраченим видом

Джерело: Utep

Група вчених із Техаського університету в Ель-Пасо вперше в історії сфотографувала пташку Prionops alberti, яка раніше була занесена до “списку втрачених” Американською організацією з охорони птахів.

Зокрема пташку вдалося виявити під час експедиції гірським масивом Ітомбве в Демократичній Республіці Конго. Команда пройшла пішки 120 кілометрів, вивчаючи дорогою птахів, амфібій та рептилій.

За словами вчених, чорний птах з яскраво-жовтим “шоломом” та його родичі виявилися “досить галасливою та активною групою посеред лісу”. Загалом за час експедиції вони виявили 18 таких птахів на трьох ділянках.

Зазначається, що цей вид є ендеміком західних схилів Альбертинського рифту в Центральній Африці – регіону, який був переважно недоступним через війну та проблеми безпеки, але останнім часом відвідувати його стало безпечніше.

“З’явилася надія на те, що цей вид все ще має досить здорову популяцію у віддалених лісах регіону. Але видобуток корисних копалин і вирубка дерев проникають дедалі глибше у ліси Ітомбве. Ми ведемо переговори з іншими дослідниками та природоохоронними організаціями щодо зусиль із захисту лісу та птахів”, – прокоментував орнітолог Майкл Харві.

Експедиція, що проходила з грудня 2023 року до січня 2024 року, принесла й інші відкриття. Наприклад, команда герпетологів наново відкрила жабу Arthroleptis hematogaster, яку не бачили з 1950-х років.

Британський боксер Тайсон Ф’юрі вважає, що судді стали на бік українського боксера, чемпіона світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександра Усика через війну РФ проти України.

Український боксер, чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик після перемоги над британцем, володарем пояса WBC Тайсоном Ф’юрі у поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі звернуся до покійного батька.

У Києві відбувся фестиваль Old Car Land, який зібрав сотні унікальних ретро-автомобілів, мотоциклів, вантажівок та військової техніки. Відвідувачі мали можливість не лише побачити на власні очі історичні транспортні засоби, але й поспілкуватися з їхніми власниками.

Правоохоронці у США затримали чоловіка, якого підозрюють у нападі на актора Стіва Бушемі у Нью-Йорку.

У неділю, 19 травня, влада Індонезії оголосила про виверження вулкана Ібу на віддаленому острові Халмахера, що спричинило евакуацію мешканців з семи прилеглих сіл. Вулкана викинув сіру хмару попелу на висоту 4 км.