В Україні утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань – Міндовкілля

Джерело: Міндовкілля

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький повідомив, що в Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань і саме тому необхідно планувати де і як ефективно їх використовувати.

Заступник міністра нагадав, що для того, аби вирішити проблему з відходами руйнувань ще 27 вересня 2022 року уряд схвалив порядок їх утилізації.

Наразі міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їх розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їх повторного використання у будівництві тощо.

За його словами, одним з прикладів такої співпраці, є домовленості з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA), яке допомагатиме Україні в проєктах переробки відходів руйнації.

Міндовкілля та Офіс JICA в Україні разом зможуть швидко рухати спільні проєкти, як того вимагає воєнний час. І звичайно залучатимуть Харківщину до спільної роботи. Адже станом на початок березня на території регіону вже налічувалося близько 50 тис. тонн відходів від руйнувань. Щоденні обстріли лише збільшують ці обсяги.

Важливим є і вирішення довоєнних проблем області з управління твердими побутовими відходами, які продовжують накопичуватися.

Як розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович, наразі в межах реформи опрацьовується питання щодо розміщення на території області 8 нових заводів.

На двох з них, основних, планується здійснювати весь комплекс робіт з відходами: від сортування до їх переробки та виробництва RDF-палива, “енергетичної утилізації” відходів з виробництвом електричної енергії та тепла.

Загалом нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні.

Нагадаємо, у продовження діалогу, розпочатого декілька тижнів тому у Токіо, міністр Руслан Стрілець провів зустріч з головою українського Офісу Японського агентства міжнародного співробітництва JICA – Japan International Cooperation Agency Мацунага Хідекі.

У лютому на полях конференції з економічного розвитку та відбудови між Україною та JICA підписано меморандум про співробітництво по статті 6 Паризької угоди. Наразі обговорено покроковий план заходів щодо його практичної реалізації.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…