Макрон підтвердив намір розмістити війська в Україні

Джерело: Емманюель Макрон в інтерв’ю Le Parisien

Президент Франції Емманюель Макрон повторив власну заяву стосовно можливого направлення західних сухопутних військ в Україну.

Макрон пояснив, що наземні операції можуть знадобитися для протидії російським силам у якийсь момент. Водночас глава Франції зауважив, що не прагне ескалації та не виявлятиме ініціативи.

Про те, що не можна виключати розміщення західних сухопутних військ в Україні, Макрон уперше заявив наприкінці лютого. Його заява викликала неоднозначне сприйняття з боку багатьох союзників, зокрема й в Німеччині

Проте, Макрон запевнив, що між Парижем та Берліном практично немає розбіжностей стосовно питань допомоги Україні.

Стратегічна культура Німеччини характеризується великою стриманістю, невтручанням та дистанціюванням від ядерної могутності, – пояснив французький президент різницю у сприйнятті. – Тим часом Франція, яка володіє ядерною зброєю і сильною професійною армією, є “зовсім іншою моделлю”.

Зауважимо, канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що Німеччина спільно з Францією та Польщею закуповують більше озброєння для Сил оборони України на світовому ринку. Після зустрічі “Веймарського трикутника” у Берліні Шольц заявив, що погодив такий підхід з президентом Франції Емманюелем Макроном і прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Макрон під час зустрічі з лідерами парламентських фракцій заявив, що підтримка Києва з боку Франції “не має меж”.

Також він 5 березня він заявив, що союзникам України час активізуватися й “не бути боягузами”. Говорячи про вторгнення Росії в Україну, Макрон заявив, що Франція та Чехія “добре усвідомлюють, що війна знову на нашій землі [в Європі], що деякі держави, які стали нестримними, щодня поширюють свою загрозу нападу на нас ще більше, і що нам доведеться жити відповідно до історії та мужності, якої вона вимагає”.

Згодом він знову висловився щодо відправлення військ своєї держави в Україну. Про позицію Макрона повідомив представник комуністичної партії Фаб’єн Руссель, який був присутнім на зустрічі президента Франції з парламентськими партіями. За словами Русселя, Макрон заявив про готовність відправити французьких військових до України, якщо війська РФ просунуться до Києва чи Одеси.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.