Акторка Емма Томпсон продекламувала вірш Ліни Костенко «Крила»

Джерело: UNITED24

У день народження української поетеси Ліни Костенко британська акторка та сценаристка, лауреатка премії “Оскар”, “Золотий глобус” та BAFTA Емма Томпсон підтримала Україну та прочитала вірш “Крила”.

Томпсон прочитала “Крила” англійською.

Я щодня думаю про вас, залишаючись в єдності з Україною та заради України, — наголосила акторка.

19 березня 2024 року виповнюється 94 роки Ліні Костенко – українській поетесі-шістедисятниці та письменниці.

Ліна Котенко народилась у місті Ржищів, що на Київщині. Батьки Ліни – Василь та Зінаїда – були вчителями.

У 1936 році сім’я Костенків переїхала до Києва. Спершу Ліна Костенко навчалась у школі №100, у робітничому селищі на Трухановому острові. Однак у 1943 році школу, разом з усім селищем, спалили. Цим подіям вона присвятила вірш “Я виросла у Київській Венеції”.

Після цього Ліна Костенко продовжила навчання у школі № 123 на Куренівці. Якось школу відвідав нарком освіти УРСР Павло Тичина, якому Костенко подарувала рукописну збірку своїх віршів.

У 1946 році у дитячій газеті “Зірка” вперше опублікували вірш Ліни Костенко.

Закінчивши школу навчалася у Київському педагогічному інституті, а згодом — у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила 1956 року.

Ліна Костенко вважається однією з перших і найпримітніших серед молодих українських поетів, що виступили на межі 1950—1960-х років – період так званих “шістдесятників”, які створили новітні стилі в українській літературі.

У 1957 році вийшла збірка віршів Костенко “Проміння землі”, а у 1958 – “Вітрила” – які одразу викликали цікавість у читачів, а її збірка 1961 року “Мандрівки серця” закріпили успіх поетеси.

З 1961 рок Костенко почали критикувати за “аполітичність” і, як наслідок, знімають з лану знімання фільму “Дорогою вітрів”, за сценарієм Ліни.

8 квітня 1963 року на ідеологічній нараді секретар ЦК КПУ з ідеології Андрія Скаба заявив: “Формалістичні викрутаси зі словом неминуче призводять до викривлення і затемнення ідейно-художнього змісту твору. А що справа саме така, свідчать деякі твори молодих поетів Миколи Вінграновського, Івана Драча, Л. Костенко”. Це був сигнал до погрому покоління шістдесятників.

Того ж 1963 року з друку знімають збірку Костенко “Зоряний інтеграл” та книгу “Княжа гора”.

У 1965 році Костенко підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1968 написала листи на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті “Літературна Україна”.

У 1973 потрапила до “чорних списків”, секретаря ЦК КПУ з ідеології Валентина Маланчука.

Лише 1977 року, після відходу Маланчука, вийшла збірка віршів “Над берегами вічної ріки”, а 1979-го, за спеціальною постановою Президії СПУ, — історичний роман у віршах “Маруся Чурай”, що пролежав 6 років. За нього поетеса 1987 року удостоєна Державної премії УРСР імені Тараса Шевченка.

Костенко також написала збірки поезій “Неповторність” (1980) і “Сад нетанучих скульптур” (1987), збірка віршів для дітей “Бузиновий цар” (1987).

У 2010 році виходить перший роман Ліни Костенко “Записки українського самашедшого”, який викликав чималий ажіотаж.

У кожної нації свої хвороби. У Росії — невиліковна.

Ліна Костенко вважається символом незламності та відродження української культури. Її твори, наповнені патріотизмом, любов’ю до рідної землі та глибоким філософським змістом, зіграли важливу роль у формуванні сучасної української національної ідентичності. Ліну Костенко також називають “залізною леді української поезії”.

Довідка. Емма Томпсон — британська театральна та кіноакторка, сценаристка і продюсерка. Народилася в Лондоні 15 квітня 1959 року в акторській родині. Томпсон отримала найпрестижніші премії в кіноіндустрії: дві премії “Оскар” (1993, 1996), дві премії “Золотий глобус” (1993, 1996), дві премії Британської академії кіно (БАФТА) (1993, 1996), телевізійну премію Британської академії (1988) та прайм-тайм премію “Еммі” (1998).

Відома своїми ролями в фільмах Джуніор, Реальна любов, Я — легенда, Шеф Адам Джонс та інших.

  • 25 лютого в Україні відзначають 153 роки від дня народження письменниці Лесі Українки.
  • 116 років з дня народження ікони фемінізму: біографія та цитати Симони де Бовуар.
  • 8 січня 1935 року народився Василь Симоненко, який прийшов до української поезії з невеликого полтавського селища Біївці. Він встиг попрацювати у різних газетах і бути кореспондентом, аж поки у 1962 році не було видано його збірку “Тиша і грім” – єдину, яку опублікували за його життя.

Книжка про різноманітні українські родини “Майя та її мами” української письменниці Лариси Денисенко у шведському перекладі здобула “Срібну зірку” премії Пітера Пена.

Президент України Володимир Зеленський призначив генерал-майора Дмитра Герегу новим командувачем Сил підтримки Збройних сил України. 

Очікується, що сьогодні, 9 травня, напередодні виступу Ізраїлю у другому півфіналі “Євробачення-2024” в Мальме відбудуться пропалестинські протести.

Затримано та повідомлено про підозру військовослужбовцю, який вихвалявся, що не повернеться на службу та підбурював до втечі інших військових.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення колишнього Главкома ЗСУ Валерія Залужного послом України у Великій Британії.