Фільм «Звідки куди» про евакуацію українців отримав відзнаку на кінофестивалі в Греції

Джерело: Держкіно

Документальний фільм про евакуацію українців “Звідки куди” отримав спеціальну відзнаку за підтримку прав людини на документальному кінофестивалі у Салоніках (Греція).

“Документальний фільм “Звідки куди” (Skąd dokąd/ In the Rearview) режисера Мачека Хамели про евакуацію українців на документальному кінофестивалі у Салоніках отримав спеціальну нагороду за підтримку прав людини – Amnesty International Award”, – повідомили у Держкіно.

У фільмі розповідається, як в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди не можуть визначитись тут і зараз, врешті вирішують відмовитися від того, що мають і втекти від війни.

Коли вони сідають у запилений автобус на іноземних номерах, то тримають у руках найцінніше, що залишилось. Автівка долає десятки тисяч кілометрів, виконуючи різні функції для переселенців: кімнати очікування, лікарні, притулку, зони довіри та свідчень, які є спільними для людей, що зустрілись випадково.

“Звідки куди” – це колективний портрет, складений із переживань тих, хто має єдину мету: знайти безпечне місце у вирі війни. Фільм створено у копродукції Польщі, Франції та України.

Документальний фестиваль у Салоніках (Thessaloniki Documentary Festival), що проходить щорічно у березні, фокусується на незалежних документальних стрічках та роботах молодих документалістів. Однією із його нагород є відзнака Amnesty International Award, що надається стрічці, котра пропагує та підтримує права людини.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.