Через атаки дронів РФ встановила баржі для захисту кораблів у порту Новоросійська

Джерело: пресслужба Міноборони Великої Британії

Росія посилила оборону військово-морської бази в Новоросійську, розмістивши біля входу до порту чотири баржі для захисту від атак надводних дронів, свідчать дані супутникових знімків.

Після ударів ЗСУ по Криму ця російська база в Краснодарському краї відіграє ключову роль в укритті найбільш цінних активів Чорноморського флоту РФ, який лише за минулий місяць втратив ще два кораблі, а з початку повномасштабної війни втратив майже третину бойової потужності.

Водночас українські військові мають успішний досвід атаки й на цей об’єкт: у серпні минулого року в Новоросійську підбили великий десантний корабель “Оленегорский горняк”.

Британська розвідка зауважила, що баржі з’явилися біля входу в порт після зміни командувача Чорноморського флоту РФ. Зазначається, що росіяни, ймовірно, намагаються підвищити шанси на виживання кораблів, що залишилися, шляхом додаткових оборонних заходів, включаючи скорочення підходів до портових об’єктів.

Раніше міністерство оборони Російської Федерації повідомило про плани захистити Чорноморський флот від українських ударів.

У ніч із 4 на 5 березня бійці ГУР Міноборони України знищили найновіший патрульний російський корабель “Сергей Котов”, спущений на воду у січні 2021 року та включений до складу ВМФ РФ у липні 2022 року.  Раніше стало відомо про затоплення великого десантного корабля “Цезар Куников”, атакованого морськими дронами в районі Алупки біля південного узбережжя тимчасово окупованого Криму.

“Цезар Куников” став п’ятим ВДК, втраченим флотом РФ з початку війни. Загалом у складі ЧФ РФ було сім таких кораблів. Раніше затоплено або пошкоджено також “Новочеркаськ”, “Саратов”, “Оленегорский горняк” та “Минс”.

За два роки повномасштабного вторгнення Росія втратила понад 20 суден, включаючи десантні кораблі, підводні човни та крейсер “Москва”, свідчать підрахунки Oryx на основі відкритих даних. До вторгнення в Україну флот Росії у Чорному морі  налічував близько 70 кораблів.

Зауважимо, 14 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Сили оборони України завдають ударів по кораблях Чорноморського флоту РФ ракетами країн НАТО.

Нещодавно міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прокоментував знищення Силами оборони російського корабля “Сергей Котов”, констатувавши, що Чорне море стає дедалі небезпечнішим для росіян.

Раніше британські розвідники прокоментували знищення Україною чергового російського корабля “Сергей Котов”. Фахівці зауважили, що для атаки на корабель уночі 5 березня українські військові використали морські дрони “Magura V5”. Цими ж дронами раніше Україні потопила інший корабель РФ ‒ “Цезарь Куников”.

Речник ВМС Дмитро Плетенчук повідомив, що Сили оборони перехопили ініціативу у Чорному морі.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.