Ще кілька тижнів: у ЗМІ назвали нові терміни голосування Конгресу США щодо допомоги Україні

Джерело: Bloomberg

За даними ЗМІ голосування Палати представників США щодо допомоги Україні відбудеться не раніше середини квітня, а то й пізніше. Причина чергової затримки – намагання спікера Палати представників США Майка Джонсона послабити спротив республіканців.

В інтерв’ю Fox News 31 березня Джонсон розповів, що Палата представників США розглядатиме питання допомоги Україні наступного тижня, “відразу” після двотижневих великодніх канікул законодавців США.

У цьому ж інтерв’ю Джонсон зазначив, що до законопроєкту будуть додані нові умови надання допомоги. До прикладу, надання фінансів на умовах позики, аби потім Україна повернула ці кошти, конфіскація російських активів як компенсація або ж скасування заморожування адміністрацією Байдена нових ліцензій на експорт зрідженого газу.

Водночас у виданні наголошують, що команда Джонсона не поділилася жодним детальним планом щодо пакета допомоги з республіканцями і, схоже, не визначила, яких поступок вимагатиме спікер від адміністрації Байдена в обмін на голосування.

Ці фактори свідчать про те, що голосування щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться наступного тижня.

Тейлор Хаусі, речник Джонсона, згодом повідомив, що обіцянка спікера про швидке голосування не свідчила про якісь конкретні терміни. Він додав, що на цей час Джонсон спілкується з республіканцями щодо плану дій.

Двоє представників керівництва Республіканської партії заявили, що з матеріально-технічного погляду Джонсон все ще може прийняти рішення щодо плану допомоги на вихідних і прискорити прийняття закону наступного тижня. Але такий прискорений графік загрожував би потопити законодавство, а також ще більше спричинив би протидію прихильникам жорсткої лінії Республіканської партії.

  • 3 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував наслідки зволікання з погодженням допомоги у Конгресі США, зазначивши, що питання озброєння має прямий вплив на ситуацію на полі бою.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.