Глава МЗС РФ Лавров відвідає Китай для обговорення війни проти України

Джерело: Reuters

8-9 квітня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров відвідає Китай зокрема для обговорення війни проти Україні та “поглиблення партнерства між Москвою та Пекіном”.

Переговори Лаврова з міністром закордонних справ Китаю Ван І, який передав російському міністру запрошення, стосуватимуться двостороннього співробітництва, а також “гарячих тем”, таких як війна в Україні та Азійсько-тихоокеанський регіон.

Минулого місяця агентство Reuters повідомило, що глава РФ Володимир Путін у травні планує поїздку до Китаю для переговорів із президентом КНР Сі Цзіньпіном, що може стати першим закордонним візитом глави Кремля за його новий президентський термін.

Китай і Росія оголосили про “безмежне” партнерство в лютому 2022 року, коли Путін відвідав Пекін за кілька днів до того, як вдерся в Україну, спровокувавши найбільш смертоносну сухопутну війну в Європі з часів Другої світової війни.

Сполучені Штати вважають Китай своїм найбільшим конкурентом, тоді як Росію – найбільшою загрозою національній безпеці.

У 2023 році китайсько-російська торгівля досягла рекорду в 240,1 мільярда доларів, що на 26,3% більше, ніж роком раніше. Китайські поставки до Росії підскочили на 46,9% у 2023 році, тоді як імпорт з Росії зріс на 13%.

За даними китайської митниці, у 2023 році товарообіг між Китаєм і США впав на 11,6% до 664,5 мільярда доларів.

Через рік війни в Україні Китай у 2023 році опублікував документ із 12 пунктів щодо врегулювання російсько-української війни. Росія назвала позицію Китаю розумною.

Своєю чергою, Швейцарія погодилася провести мирний саміт на прохання президента України Володимира Зеленського, котрий запропонував Формулу миру, що передбачає повний вихід Росії з усіх територій, контрольованих російськими військами.

У лютому агентство Reuters повідомило, що пропозиція Путіна щодо припинення вогню в Україні для заморожування війни була відхилена Сполученими Штатами після контактів між посередниками.

Нещодавно США попередили, що Китай посилив підтримку Росії, включно з наданням геопросторової розвідки,  допомогаючи РФ воювати проти України.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак. Відтак тваринам тепер не знадобиться хірургічне втручання для цієї процедури. Особливість вакцини у тому, що вона – зворотня.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.