Розстріл українських військовополонених на Херсонщині: омбудсман звернувся до ООН та МКЧХ

Джерело: Дмитро Лубінець/Telegram

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зробив заяву щодо чергового воєнного злочину росіян — розстрілу полонених українських військовослужбовців на Херсонщині.

Омбудсман зазначив, що соцмережі сколихнуло ще одне відео розстрілу полонених українських військовослужбовців росіянами.

Наразі достеменно невідомо коли саме і де був скоєний злочин. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині. На відео росіяни умисно розстріляли трьох беззбройних українських воїнів, котрі лежали у рівчаку.

Лубінець наголосив, що убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином. Водночас додав, що такі випадки, на жаль, непоодинокі та є системною практикою ворога.

Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказової базою для трибуналу над злочинцями, — зазначив Лубінець.

Він додав, що світова спільнота має дати Росії чіткий сигнал.

Сліди воєнних злочинів не вдасться приховати. Воєнні злочини не мають строку давнини. І на лаві підсудних опиняться ті, хто їх скоїв, і ті, хто віддавав злочинні накази.

Своєю чергою, в Офісі генпрокурора повідомили, що за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

7 квітня в одному з telegram-каналів опублікували відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох полонених військовослужбовців.

Зауважимо, 26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Варто наголосити, що близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуальним насильством або інші форми жорстокого поводження.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…