Південна Корея інвестує майже 7 млрд доларів у перегони з розвитку штучного інтелекту

Джерело: CNN

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль оголосив про плани інвестування 9,4 трильйона вон (6,94 мільярда доларів) у розвиток штучного інтелекту до 2027 року. Ця ініціатива має на меті збереження лідерства країни у галузі передових напівпровідникових мікросхем.

Оголошення також включає створення окремого фонду у розмірі 1,4 трлн вон (понад 1 млрд доларів) для підтримки компаній, які займаються виробництвом напівпровідників для штучного інтелекту. Це сталося в контексті зусиль Південної Кореї досягти технологічного лідерства, особливо в умовах зміцнення ланцюжків постачання напівпровідників.

Напівпровідники є ключовою складовою економіки Південної Кореї, орієнтованої на експорт. У березні цього року експорт чипів досяг максимального рівня за останній 21 місяць, становлячи 11,7 мільярда доларів, що становить майже п’яту частину від загального експорту країни.

Президент Юн підкреслив, що конкуренція у галузі напівпровідників є серйозною та визначив її як “промислову війну і тотальну війну між державами”. Він відзначив, що планується значно розширити дослідження та розробки чипів ШІ, таких як штучні нейронні процесори (NPU) і чипи пам’яті з високою пропускною здатністю наступного покоління.

Південна Корея також сприятиме розробці штучного загального інтелекту наступного покоління (AGI) і технологій безпеки, що виходять за межі існуючих моделей.

Мета Південної Кореї полягає в тому, щоб до 2030 року вона вийшла у трійку лідерів у сфері технологій штучного інтелекту і зайняла 10% або й більшу частку світового ринку системних напівпровідників.

На тлі нещодавнього землетрусу на Тайвані, світового лідера з виробництва напівпровідників, влада Південної Кореї обіцяє ретельно підготуватися на випадок невизначеності.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.