Демобілізацію, ймовірно, виключили з урядового законопроєкту

Джерело: Олексій Гончаренко, джерела УП

9 квітня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони, ймовірно, ухвалив рішення про виключення положення щодо демобілізації та ротації військових з законопроєкту про мобілізацію.

Виключення положень ініціював Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Листом він звернувся до міністра оборони Рустема Умєрова, зазначивши, що питання підстав звільнення з військової служби та запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців потрібно унормувати окремо, розглянувши інший законопроєкт.

Окрім цього, Сирський заявив про важливість внесення законодавчих змін щодо вдосконалення питань проходження військової служби та мобілізації.

Кабмін погодився з пропозицією Міноборони ініціювати виключення положень про демобілізацію та ротацію військових із закону про мобілізацію.

Своєю чергою, нардеп від “Євросолідарності” Олексій Гончаренко підтвердив інформацію. Він додав, Сирський подав лист на Умєрова. Водночас Умєров направив звернення на Кабмін. Тоді як глава уряду Денис Шмигаль звернувся до спікера ВР Руслана Стефанчука.

30 січня Кабінет Міністрів України, як суб’єкт законодавчої ініціативи, зареєстрував у Верховній Раді України проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

27 березня у Міністерстві оборони назвали шість головних нововведень, які передбачає запропонований проєкт закону про мобілізацію та військовий вишкіл.

8 квітня у Сухопутних військах закликали військовозобов’язаних знайти в собі мужність та стати до лав ЗСУ. Цей заклик обґрунтовується необхідністю в людях, адже навіть за наявності достатнього озброєння армія не може існувати без військових.

Стало відомо, що законопроєкт про мобілізацію можуть внести на розгляд вже на найближчому засіданні Верховної Ради. Інформацію передав голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

  • Новий законопроєкт про мобілізацію, який мають винести на голосування в парламенті 31 березня, має на меті оновити законодавчу базу країни напередодні ймовірної хвилі призову цього року, під час якої можуть мобілізувати до 500 000 осіб. За оцінками, зараз на полі бою розгорнуто близько 330 000 військових.
  • Президент України Володимир Зеленський прокоментував процес мобілізації в Україні, зазначивши, що на період війни “демобілізації не існує”.
  • Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, під час візиту до Києва 18 березня, закликав українських законодавців швидше ухвалити законопроєкт про мобілізацію.
  • 21 березня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №10313 про забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист. Відтепер раніше визнані обмежено придатними до служби чоловіки повинні будуть протягом дев’яти місяців пройти повторний медичний огляд.
  • У Раді зареєстровано законопроєкт №11079 про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.