Радниця з гендерних питань заявила, що Україні потрібно готуватись до мобілізації жінок

Джерело: The ​​Times

Радниця з гендерних питань Командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор’єва сказала, що Україна має покінчити зі своїм “старомодним менталітетом” щодо жінок і прийняти ізраїльську політику призову на військову службу.

Згідно з урядовими даними, в українських збройних силах зараз служать 65 000 жінок — це приблизно на 40% більше, ніж у 2021 році. 

Григор’єва заявила, що Україні слід готуватися до того, що доведеться мобілізовувати жінок. 

“У нашій конституції сказано, що обов’язок кожного українця — захищати свою Батьківщину, тому правильно, щоб служили і жінки. Наш північний сусід не зникне просто так. Протягом сотень років вони неодноразово нападали на нас. Як і Ізраїль, ми повинні бути готовими до цього, а це означає навчання чоловіків і жінок, щоб вони були готові до війни”.

В Ізраїлі, де призов жінок на військову службу є обов’язковим з моменту офіційного заснування країни в 1948 році, жінки складають близько 40% збройних сил.

Минулого місяця Данія стала десятою країною у світі, яка запровадила жіночу військову службу. 

Жіночий військовий склад в Україні менший, ніж у більшості країн НАТО, і становить 7,3%. В армії США протягом останніх років стабільно було понад 17% жінок, тоді як у Великій Британії – понад 11%.

“Ми пройшли довгий шлях у законодавчому плані, але на практиці все ще існує менталітет старої школи. Зі шкільного віку в цій країні існує поділ на дівчат і хлопчиків, хлопчиків навчають фізичним навантаженням, а дівчаткам – вишивати чи займатися домогосподарством. Це має змінитися. І фізично, і психологічно нам потрібно готувати дівчат змалечку до захисту країни”, – наголосила Григор’єва.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.