Більшість французької молоді готова воювати в Україні для захисту Франції – опитування

Джерело: Le Parisien

Нещодавнє опитування свідчить, що кожен другий серед французької молоді готовий стати до лав армії та воювати на території України, якщо це необхідно для захисту Франції.

Згідно з результатами опитування, проведеного Ipsos, більш як половина з опитаних французів віком від 18 до 25 років долучаться до воєнних дій в Україні з метою захисту Франції. опитування проводилося в період з 16 червня по 9 липня 2023 року, задовго до заяв президента Еммануеля Макрона 26 лютого, який заявив, що не виключає відправлення сухопутних військ в Україну.

У сприйнятті військової тематики молодшими поколіннями простежуються певні тенденції. Так, на запитання: “якби захист Франції вимагав від країни участі у війні в Україні, чи були б ви готові взяти зобов’язання захищати свою країну?”, 51% опитаних відповіли “так”, зокрема 17% “так абсолютно” і 34% “так, можливо”. Майже чверть хлопців (24%) відповіли “так, абсолютно”, порівняно з 12% дівчат.

Не згадуючи конкретну країну, 57% опитаних молодих осіб заявили, що готові записатися до лав армії “у разі війни”.

Водночас третина молоді (31%) підтримують ідею розміщення французьких військ в Україні (порівняно з 17% серед тих, хто старше 50 років).

Відбувається відродження патріотизму, який відповідає на потребу почуватися корисним, – зауважують дослідники. – Дуже присутнє відчуття того, що війна між Україною та Росією, біля воріт Європейського Союзу, становить відчутну небезпеку.

Зауважимо, Макрон під час зустрічі з лідерами парламентських фракцій заявив, що підтримка Києва з боку Франції “не має меж”.

Також він 5 березня він заявив, що союзникам України час активізуватися й “не бути боягузами”. Говорячи про вторгнення Росії в Україну, Макрон заявив, що Франція та Чехія “добре усвідомлюють, що війна знову на нашій землі [в Європі], що деякі держави, які стали нестримними, щодня поширюють свою загрозу нападу на нас ще більше, і що нам доведеться жити відповідно до історії та мужності, якої вона вимагає”.

Згодом він знову висловився щодо відправлення військ своєї держави в Україну. Про позицію Макрона повідомив представник комуністичної партії Фаб’єн Руссель, який був присутнім на зустрічі президента Франції з парламентськими партіями. За словами Русселя, Макрон заявив про готовність відправити французьких військових до України, якщо війська РФ просунуться до Києва чи Одеси.

Під час поїздки на фронт лідеру фракції “Євросолідарність” Петру Порошенку подарували російський дрон “Ланцет”, котрий збили військові.

Російська інфлюенсерка Валерія Федякіна обманом виманила у інвесторів понад 22 мільйони доларів, які потім надіслала на потреби українського війська.

Український боксер Олександр Усик закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа посприяти у звільненні бійців “Азова” та інших українців з російського полону. 

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках.