Словаки зібрали майже 2 млн євро для постачання боєприпасів Україні

Джерело: Reuters

Словаки, обурені відмовою їхнього уряду надати військову допомогу Україні, цього тижня зібрали майже 2 мільйони євро, щоб допомогти з постачанням боєприпасів до Києва.

Словаччина відмовилася брати участь у чеській ініціативі щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України, до якого приєдналися щонайменше 15 союзників.

“Коли я дізнався про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що шукають всі шляхи, щоб допомогти Україні захиститися від агресора, тому що іншого шляху немає”, — сказав 99-річний Отто Сімко, який допоміг очолити словацьку кампанію зі збору коштів.

У відеоролику, опублікованому на YouTube-сторінці краудфандерів, Сімко заявив, що Росію потрібно вигнати з України, щоб “говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності”.

Фото: Reuters

Організатори збору коштів кажуть, що мета кампанії – показати, що більшість не погоджується зі зміною зовнішньої політики уряду після виборів у вересні.

“Багато людей у ​​Словаччині соромляться орієнтації уряду на Росію. Це причина, чому люди роблять свій внесок”, – сказала Зузана Ізсакова з громадської групи “Мир Україні”.

Ізсакова сказала, що зібрані кошти підуть на чеське постачання боєприпасів.

“Ми зробимо все, що в наших силах, щоб народ Словаччини міг здійснити свій намір допомогти Україні”, — цитує чеське телебачення слова прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали.

Словаки зібрали 1,94 мільйона євро за чотири дні, до того ж збір продовжується. 

  • У вівторок, 12 березня, тисячі людей вийшли на вулиці столиці Словаччини Братислави, щоб висловити підтримку Україні та протестувати проти словацького уряду, який, на думку критиків, занадто наблизився до Росії.
  • Глава МЗС Словаччини Юрай Бланар зазначив, що новий уряд країни не допомогатиме військово Україні, яка зіштовхується з російською агресією, одначе, орієнтуватиметься на гуманітарну допомогу українському населенню.
  • Міністерство внутрішніх справ Словаччини оголосило про рішення уряду спорядити до України нову партію гуманітарної допомоги на суму 203 492 євро на зимовий період.
  • Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо не блокував початок перемовин щодо вступу України в ЄС.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.