У РФ відреагували на передачу Україні ATACMS: погрожують розширенням «буферної зони»

Джерело: Reuters

У Росії погрожують “відкинути українські сили” та розширити те, що вони називають “буферною зоною”, якщо Київ отримає від Сполучених Штатів сучасні керовані ракетні системи великої дальності ATACMS.

У жовтні 2023 року Білий дім заявив, що надав Києву тип ATACMS, здатний вражати цілі на відстані до 165 кілометрів. Одначе, очікується, що новий оборонний пакет від США міститиме далекобійні ракети з радіусом дії 300 км.

Тож у Кремлі відреагували на можливість отримання Києвом від США ракет ATACMS більшого радіуса дії, які дозволять Україні завдавати глибших ударів усередині Росії. Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що позиція Росії стосовно цього не змінилася – вона “буде змушена розширити буферну зону” в Україні.

Зауважимо, республіканці в Палаті представників Конгресу США оприлюднили новий пакет військової допомоги, який, зокрема, передбачає надання Україні ракет ATACMS. Документ передбачає, що з 61 мільярда доларів 23 мільярди доларів будуть спрямовані на поповнення арсеналів США. Допомогу буде надано у вигляді позики. Для покриття заборгованості передбачена конфіскація активів РФ.

Сенатор від Демократичної партії Марк Ворнер, голова комітету з питань розвідки, висловив сподівання, що ракети великої дальності ATACMS можуть відправити в Україну до кінця наступного тижня.

  • За інформацією ЗМІ, Білий дім передав Україні ракети великої дальності ATACMS, озброєні касетними бомбами, а не однією боєголовкою.
  • Українські війська застосували британські далекобійні ракети для масштабного удару по Чорноморському флоту РФ у тимчасово окупованому Криму.
  • Фахівці ISW проаналізували, як ракети ATACMS вплинуть на російсько-українську війну.
  • Раніше стало відомо, що адміністрація Байдена схиляється до постачання Україні ATACMS “ще більшої дальності”, ніж раніше.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.