Дуда планує обговорити з Туском розміщення ядерного озброєння на території Польщі

Джерело: RMF24

Президент Польщі Анджей Дуда запросив прем’єр-міністра Дональда Туска на зустріч 1 травня щодо питання розміщення ядерної зброї у Польщі за програмою НАТО Nuclear Sharing.

Дуда висловив сподівання на “хорошу зустріч”.

Сподіваюся обговорити з прем’єром питання Nuclear Sharin, яке він раніше мав намір зі мною розглянути. Проте, я не вперше про це говорив, тож Туск має знати нашу позицію стосовно цього, – зазначив глава країни.

Раніше Туск прокоментував, що ідея Дуди є “масштабною та серйозною”, тому додав, що йому потрібно знати “всі обставини, які спонукали президента зробити відповідну заяву”.

Окрім цього, Дуда також обговорить з главою уряду питання майбутнього головування Польщі в Європейському Союзі. Він пояснив, що це має велике значення для “побудови наших і європейських відносин зі США”.

Зауважимо, раніше влада Польщі запустила сайт для громадян стосовно джерел та способів уникнення загроз, які можуть виникнути після атак з застосуванням хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї. На сайті розмістили довідкові матеріали, навчальні ігри, сценарії лекцій для вчителів.

Наприкінці березня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш поінформував, що Варшава вирішила збільшити кількість своїх військ на сході у прикордонних районах через загрозу з боку РФ та РБ.

Посилення присутності армії передбачено у Вармінсько-Мазурському, Підляському, Люблінському та Підкарпатському воєводствах.

Глава оборонного відомства наголосив, що “це наш сенс існування”.

Також Косіняк-Камиш додав, що минулого тижня відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, під час якого зокрема обговорювали ситуацію на польсько-білоруському кордоні, а також збільшення кількості спроб незаконного перетину кордону.

Нещодавно у Генштабі Збройних сил Польщі поінформували, що польські пілоти відпрацювали посадку бойових літаків на дорозі поблизу кордону з РФ.

Раніше у Міноборони Польщі повідомили про дислокування нової військової частини в місті Чарна-Білостоцька, що за 30 км від кордону з РБ.

Також глава Міноборони Польщі не виключив нападу Росії на країни НАТО, у разі, якщо Україна не зможе розбити війська РФ.

Раніше в РФ прокоментували можливе розміщення ядерного озброєння на території Фінляндії, заявивши, що Москва “не залишить без відповіді” такий крок.

  • НАТО розпочало найбільші військові навчання з часів Холодної війни, репетируючи, як американські війська можуть посилити європейських союзників у країнах, що межують з Росією, та на східному фланзі альянсу, якщо розгориться конфлікт із “майже рівним” противником.
  • У 2023 році повітряні сили НАТО по всій Європі понад 300 разів підіймалися на перехоплення російських військових літаків, які наближалися до повітряного простору Альянсу, водночас більшість перехоплень відбувалися над Балтійським морем.
  • Прямий збройний конфлікт НАТО з Росією ближче, ніж багато хто думає, попереджає експерт з ракетних технологій та науковий співробітник докторантури університету в Осло Фабіан Гоффман.
  • Через свої імперські амбіції Росія становить найбільшу та найгострішу загрозу для країн НАТО. У разі “заморожування” війни в Україні, Москві знадобиться шість-десять років, щоб відновити свою армію. Протягом цього періоду Німеччина спільно з Альянсом повинні дати можливість своїм Збройним силам боротися з Росією. Тільки так можна буде зменшити ризик наступної війни в Європі.

У Центрі національного спротиву повідомили, що ворог посилює заходи з поширення дезінформації серед місцевого населення на тимчасово окупованих територіях. 

Станом на 22:30 19 травня ситуація на фронті залишається напруженою, однак контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання росіянами планів наступу.

Минулої ночі Сили оборони, ймовірно, атакували безпілотниками військове летовище в Краснодарському краї РФ, поінформували джерела.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї, однак, зауважив, що рішень ще немає.

Глава Великої Британії Грант Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus та дозволити завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.