Британці розробили пристрій для відстеження шершнів із Азії, які нищать місцевих бджіл

Джерело: The Guardian

Учені з Ексетерського університету створили систему VespAI на основі штучного інтелекту, яка “заманює” шершнів і визначає, чи є комахи хижими видами з Азії, щоб потім відстежити і нейтралізувати їх, оскільки ці тварини стали загрозою існуванню британських медоносних бджіл.

За словами науковців, один азійський шершень здатен вистежити і з’їсти до 50 медоносних бджіл на день.

Зазначається, що пристрій “заманює” шершнів на тканину, просочену привабливим для них кормом, і коли датчики руху фіксують підліт комахи, камера робить знімки, щоб визначити, чи є вона саме азійським шершнем.

Далі. якщо характеристики збігаються, пристрій надсилає сигнал тривоги оператору. Як правило, після виявлення безпечного джерела їжі шершні повертаються до нього, і завдяки цьому команда дослідників може відстежити його повернення в гніздо.

“Наша мета полягала в розробці економічно ефективного та універсального пристрою, щоб ним могли користуватися всі – від урядів до окремих бджолярів”, – пояснив Томас О’Ші-Уеллер, співробітник Інституту навколишнього середовища та сталого розвитку в університетському містечку Пенрін у Корнуоллі.

Учені розповіли, що в деяких частинах Європи для виявлення шершнів використовуються пастки, але вони вбивають безліч місцевих комах і практично не впливають на чисельність азіатських шершнів.Тим часом VespAI здатен відстежувати живих шершнів до гнізда, що підвищує шанси на нейтралізацію.

Систему протестували на острові Джерсі, де спостерігається велика навала азійських шершнів.

Цього року команда розпочне розгортання додаткових прототипів у співпраці з урядом Великої Британії, Національним відділом бджіл, Британською асоціацією бджолярів та компанією Vita Bee Health.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.