У травні Німеччина спорядить Україні систему ППО IRIS-T

Джерело: Мартін Єгер в етері телемарафону

13 травня посол Німеччини в Україні Мартін Єгер повідомив, що Берлін готує до передачі Україні ще один комплекс IRIS-T вже цього місяця.

Нині в Україні знаходяться декілька систем протиповітряної оборони IRIS-T.

Єгер зауважив, що Німеччина обіцяла Україні протягом кількох років послідовно постачати нові системи IRIS-T.

Варто додати, що Україна продовжує залишатися основною країною-отримувачем німецького експорту озброєння. На перший квартал року понад 70% схвалених урядом ФРН коштів отримає наша країна. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року у Німеччині видано дозволи на остаточний експорт озброєнь на суму близько 5,2 млрд євро.

Водночас основною країною-отримувачем стала Україна, для котрої схвалили експорт озброєнь на суму близько 3,8 млрд євро.

З часткою 74% від загальної схваленої вартості за перший квартал 2024 року Україна продовжує залишатися головною країною-реципієнтом німецького експорту зброї. Ці цифри є відображенням тривалої та далекосяжної підтримки Німеччиною України в її самообороні від російської агресивної війни, яка порушує міжнародне право, – мовиться у повідомленні.

Нещодавно уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні на тлі посилення російських обстрілів.

Федеральний уряд ФРН виступає з новою ініціативою щодо надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони.

З цією метою міністерка закордонних справ Анналена Бербок та глава Міноборони Борис Пісторіус комунікують з союзниками. Адресатами є партнери в НАТО та Європейському Союзі, а також треті країни, зазначив речник МЗС, не надаючи додаткових подробиць.

Довідка. IRIS-T SLM (IRIS-T Surface Launched Medium Range) — зенітний ракетний комплекс ППО і ПРО середнього радіусу дії розробки німецької компанії Diehl Defence. Використовує ракети IRIS-T, призначений для знищення літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів та крилатих ракет. Розробку завершено в 2014 році.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.