Блінкен під час візиту до Києва: США сприятимуть наближенню України до НАТО

Джерело: пресконференція Ентоні Блінкена

14 травня держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен перебуває з візитом у Києві. Під час виступу у Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського він зазначив, що США наближають Україну до НАТО і згодом введуть її до Альянсу.

Блінкен запевнив, що з часом Україна долучиться до Північноатлантичного альянсу, і США сприятимуть цьому.

Він заявив, що безпекові угоди з союзницями підтримають “шлях до НАТО”. Зокрема, згідно з десятирічною угодою США та України, Сполучені Штати підтримуватимуть українську оборону й безпеку. Співпраця передбачається у низці важливих галузей – від авіації до ППО, від дронів до розмінування.

Крім того, домовленості прискорять зусилля щодо розбудови українського оборонно-промислового комплексу.

У результаті, усі ці кроки гарантуватимуть, що вступ України до НАТО буде “швидким і плавним”.

Також, за його словами, західні союзники Києва мають зробити важливий крок – змусити РФ заплатити за відновлення зруйнованих українських міст, використовуючи російські активи.

Росія мусить і зобов’язана відновити те, що зруйнувала. Цього вимагає міжнародне право. На це заслуговує український народ. Конгрес надав нам право заарештовувати російські активи у Сполучених Штатах. Ми маємо намір їх використати, – зазначив дипломат.

Окрім цього, Блінкен зауважив, що нинішній етап війни для України – критичний, і наступні місяці вимагатимуть від Києва багато зусиль.

Своєю чергою, США працюють над питанням надання додаткових систем ППО для захисту від російських атак.

Щобільше, Блінкен анонсував, що додаткова допомога США має надійти на поле бою вже найближчими днями.

Зауважимо, вранці 14 травня до української столиці з неоголошеним візитом прибув держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

Читайте також: Гарантії безпеки: про що саме Україна підписує угоди з союзниками

  • У Білому домі прокоментували початок наступальних дій військ РФ на Харківщині. Тут вважають, що метою ворога може бути окупація Харкова.
  • 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті збереження вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.
  • 28 квітня президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Україна та США ведуть переговори щодо обсягів допомоги на наступні десять років у межах “найсильнішого” двостороннього договору в галузі безпеки.
  • 1 травня, у своєму відеозверненні, президент зазначив, що Україна готує ще сім нових безпекових документів для нашої держави — двосторонніх угод про гарантії безпеки.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.