«Жорстке приземлення» гелікоптера Ібрагіма Раїсі: хто такий та чим відомий президент Ірану

Джерело: Букви

Вдень 19 травня гелікоптер, що перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію в районі азербайджанського міста Джульфа. Досі відсутня будь-яка інформація щодо глави країни, пошуковим роботам стали на заваді погодні умови. Поки очікуються коментарі офіційних осіб, пропонуємо згадати чим відомий глава Ірану та як він прийшов до влади.

Раїсі тривалий час розглядався як протеже верховного лідера Ірану та потенційний наступник на його посаді в шиїтській теократії країни.

Новина про те, що його гелікоптер здійснив “жорстку посадку” 19 травня, негайно привернула увагу ЗМІ до лідера.

Раніше Раїсі керував судовою системою Ірану. Він невдало балотувався на пост президента у 2017 році як кандидат консервативного Народного фронту Сил ісламської революції проти Хасана Рухані, відносно поміркованого священнослужителя, який як президент досяг ядерної угоди Тегерана зі світовими державами у 2015 році.

У 2021 році Раїсі знову балотувався на виборах, на яких усім потенційно відомим опонентам заборонили балотуватися за іранською системою перевірки. Він набрав майже 62% з 28,9 мільйона голосів, що є найнижчою явкою в історії Ісламської Республіки. Мільйони осіб бойкотували вибори.

У 2019 році Саїд Голкар з “Аль-Джазіри” назвав Раїсі “найімовірнішим наступником аятолли Алі Хаменеї” на посаді Верховного лідера Ірану. У 2020 році Декстер Філкінс описав його як “часто згадуваного” наступника Хаменеї.

У 2019 році Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Раїсі “за його адміністративний нагляд за стратами осіб, які були неповнолітніми на момент скоєння злочину, а також за катування та інше жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання ув’язнених в Ірані, включаючи ампутації”. Там також згадувалося про його участь у стратах 1988 року.

Зрештою, Іраном керує 85-річний верховний лідер, аятола Алі Хаменеї. Однак, як президент, Раїсі підтримував збагачення урану в країні до рівнів, близьких до збройового, а також перешкоджав міжнародним інспекторам у межах протистояння із Заходом.

Раїсі також підтримав напад на Ізраїль у квітневому масштабному нападі.

Окрім цього, він підтримував служби безпеки країни за придушення будь-якого інакомислення, зокрема після смерті Махси Аміні у 2022 році та загальнонаціональних протестів, що послідували за цим.

У результатів дій силовиків загинули понад 500 осіб і більш як 22 000 були затримані. У березні слідча група Організації Об’єднаних Націй виявила, що Іран відповідальний за “фізичне насильство”, яке призвело до смерті Аміні після її арешту за те, що вона не носила хіджаб.

Довідка. Страти 1988 року: Хуссейн-Алі Монтазері назвав Раїсі одним із чотирьох осіб, причетних до страт іранських політичних в’язнів у 1988 році. Серед інших були також: Мортеза Ешрагі (прокурор Тегерана), Хоссейн-Алі Найєрі (суддя) та Мостафа Пурмохаммаді (представник МВС в Евіні). Імена перших двох осіб згадуються в наказі Хомейні. Пурмохаммаді заперечував свою роль, тоді як Раїсі не коментував це питання.

Страти іранських політичних в’язнів 1988 року — це серія державних розстрілів політичних в’язнів по всьому Ірану з 19 липня 1988 року, що тривали п’ять місяців. Більшість вбитих були прихильниками народних моджахедів Ірану, хоча прихильників інших лівих фракцій, включаючи федаянців і партію Туде Ірану (Комуністична партія), також стратили. За даними Amnesty International, тисячі політичних в’язнів викрадали та утримували в іранських ізоляторах по всій країні. Без судового розгляду їх вбивали згідно з розпорядженням Верховного керівника Ірану. Багато в’язнів піддавались тортурам.

Вбивства описані як “політична чистка” без прецедентів у сучасній історії Ірану за масштабами. Однак точна кількість страчених в’язнів залишається суперечливим питанням. Amnesty International, після опитування десятків родичів, обчислює кількість тисячами. Заступник верховного лідера Рухолли Хомейні Хуссейн-Алі Монтазері вказав у своїх мемуарах число від 2800 до 3800 осіб, тоді як за альтернативною версією ця цифра перевищує 30 000 осіб. Через велику їх кількість, в’язнів групою по шестеро завантажували в автонавантажувачі та вішали на крани.

  • У Кремлі заявили, що РФ прискорить роботу над “новою великою міждержавною угодою” з Іраном.
  • 5 грудня Іран та РФ підписали спільну декларацію у намаганні “подолати” санкції США.
  • Раніше стало відомо, що Іран, ймовірно, завершив домовленості щодо постачання російських винищувачів Су-35 і ударних вертольотів Мі-28.
  • 10 грудня премєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив главі РФ Володимиру Путіну про невдоволення у зв’язку зі співпрацею РФ з Іраном.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.