Президентські вибори у Литві: лідирує чинний глава країни Гітанас Науседа

Джерело: Delfi

26 травня у Литві завершився другий тур президентських виборів, у якому, як і п’ять років тому, зустрілися нинішній глава держави Гітанас Науседа та кандидатка від консерваторів, прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте. Згідно з попередніми результатами, Науседа перемагає з великим відривом, залишаючись на другий термін.

У другому турі виборів участь взяли 49, 61% громадяни Литви.

За попередніми підсумками підрахунку голосів Науседа отримує понад 80% голосів, тоді як Шимоніте – близько 18%.

Шимоніте вже привітала Науседу з переобранням.

У першому турі, який відбувся 13 травня, брали участь вісім кандидатів. Назавжди тоді набрав близько 44%, а Шимоніті — близько 19%.

Науседа та Шимоніте вже зустрічалися у другому турі президентських виборів у 2019 році. Чинний президент тоді стартував без будь-якого політичного досвіду з посади головного економіста банку SEB.

Експерти казали, що саме це допомогло йому обійти головну суперницю — депутата парламенту і колишню главу Мінфіну Інгріду Шимоніте, яка висувалась від консерваторів.

І Науседа, і Шимоніте підтримують збільшення витрат на оборону до принаймні 3% ВВП Литви з 2,75%, запланованих на цей рік, для оплати модернізації армії та інфраструктури для підтримки бригади німецьких військ та їхніх сімей.

Литва є членом Євросоюзу та НАТО та межує з російським ексклавом Калінінградська область та Білоруссю. Найближчими роками країна стане важливою базою для можливих військових операцій НАТО.

Виборчі дільниці закриються о 20:00, перші результати очікуються у ніч на 13 травня. Якщо жоден із кандидатів не отримає абсолютної більшості, то 26 травня у Литві відбудеться другий тур виборів, де зустрінуться два претенденти.

  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що західні країни можуть відправити своїх воєнних інструкторів до України, щоб тут навчати українських військових.
  • У Литві вирішили закрити ще два прикордонні переходи із Білоруссю з міркувань безпеки. 21 лютого відповідне рішення ухвалив уряд у Вільнюсі.
  • У деяких частинах Литви введуть нічну комендантську годину, що пов’язано з навчаннями литовської армії.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.