Кабмін планує розширити кредитну програму 5-7-9 для встановлення малих електростанцій

Джерело: Міністерство економіки за результатами наради з бізнесом щодо посилення енергетичної безпеки України

Кабінет міністрів планує розширити кредитну програму 5-7-9 на проєкти розподіленої генерації. Такими є невеликі електростанції на біопаливі, високоманеврові електростанції на газі, системи накопичення енергії тощо.

У Міненерго наголосили, що з початку весни 2024 року Росія знищила до 9 ГВт потужностей генерації електроенергії в Україні. Уряд висловив сподівання, що бізнес долучиться до відновлення енергопотужностей і розвитку розподіленої генерації. Утім для цього йому потрібен доступ до фінансових ресурсів, що і стало причиною Кабміну звернутися до програми 5-7-9.

“Один з інструментів, який зарекомендував себе дуже гарно і який держава може запропонувати бізнесу, – пільгове кредитування за програмою 5-7-9. Наразі уряд готує рішення щодо розширення цієї програми на проєкти розподіленої генерації. Це до 150 млн грн кредиту на пільгових умовах, що достатньо для реалізації невеликих проєктів. Водночас ми працюватимемо з нашими партнерами з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком над тим, щоб швидше залучити кошти Ukraine Facility на відновлення енергетики”, – сказав заступник міністра економіки Олексій Соболєв.

За допомогою державно-приватного партнерства пропонується муніципальній владі реалізовувати власні проєкти зі збільшення енергопотужностей теплокомуненерго.

Також під час наради обговорювалися питання страхування воєнних ризиків і рішення, які дозволять комерційним банкам активніше кредитувати проєкти розподіленої генерації.

  • 2 червня голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив, що вже цього тижня ситуація в енергосистемі України прогнозується складніша, ніж в останні дні травня.
  • Зауважимо, вночі 1 червня російські війська вдарили по двох гідроелектростанціях України. Окрім влучання у самі ГЕС, ворожі ракети також поцілили по інфраструктурі поруч з гідроелектростанціями.
  • Водночас уряд під час засідання 24 травня затвердив постанову, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії для споживачів.
  • Зауважимо, радник прем’єр-міністра України та член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко висловив припущення, що обмеження енергопостачання у вигляді відключення споживачів, які розпочалися з 14 травня, можуть тривати до серпня-вересня. Взимку ж дефіцит електроенергії залишатиметься навіть за високих температур.
  • Тоді як директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко попереджає, що українці можуть відчувати дефіцит електроенергії протягом наступних двох років. Причиною є дефіцит генеруючих потужностей, що, своєю чергою, призведе до дефіциту електрики.
  • Також Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначив, що потепління покращить ситуацію зі споживанням електроенергії в країні, однак, не відновить пошкоджені потужності українських електростанцій. Населення закликали не створювати навантаження на енергосистему.
  • Раніше повідомляли, що Україна постала перед проблемою значного дефіциту електроенергії протягом більшої частини доби, що призводить до планування обмежень споживання для промисловості. Тому енергетики прогнозували рекордний обсяг імпорту електроенергії з п’яти країн Європи.
  • Уночі 8 травня війська РФ атакували три теплоелектростанції компанії ДТЕК.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.