Україна готується підписати безпекову угоду зі США – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський/Telegram

9 червня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна готується до підписання угоди про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами Америки.

Зеленський зазначив, що нині серед головних завдань – здобути для України більше підтримки саме з погляду стійкості нашого суспільства.

Готуємо для України нові домовленості з європейськими партнерами, зокрема з Німеччиною щодо додаткових кроків підтримки. Також цими днями детально займаємося підготовкою двосторонньої безпекової угоди між нашою державою і Сполученими Штатами. Робимо все, щоб лідерство Америки відчувалось, — повідомив глава держави.

Він також висловив вдячність кожному, хто допомагає в реалізації цієї безпекової угоди.

Раніше Україна підписала угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією та Норвегією.

Раніше стало відомо, що за кілька днів до мирного саміту Зеленський і Байден таки підпишуть двосторонню угоду про гарантії безпеки на полях зустрічі G7 в Італії наступного місяця, повідомили FT офіційні особи США. Деякі моменти, що викликають занепокоєння, стосуються різних стратегій щодо того, як Україна може досягти перемоги, та як ця перемога має виглядати, а також усунення Зеленським вищих урядових і військових посадовців, з якими США тісно співпрацювали.

Окрім того, на полях Мюнхенської безпекової конференції, відповідаючи на запитання про ймовірність підписання угоди Україна-США на липневому саміті НАТО, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина припустила, що безпекову угоду Україна та США можуть підписати ще до саміту НАТО у липні.

28 квітня Зеленський повідомив, що нині Україна та США ведуть переговори щодо обсягів допомоги на наступні десять років у межах “найсильнішого” двостороннього договору в галузі безпеки.

Нагадаємо, 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті збереження вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Лідери G7 зазначили, що інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

Відтоді декларацію про намір підписали понад 30 країн.

Читайте також: Гарантії безпеки: про що саме Україна підписує угоди з союзниками

У січні Велика Британія стала першою країною, яка підписала з Україною безпекову угоду терміном на десять років, до цього часу Київ сподівається увійти в НАТО.

  • 3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про довгострокове співробітництво у сфері безпеки та підтримки.
  • Данія оголосила про укладення двосторонньої безпекової угоди з Україною, яка передбачає підтримку протягом наступних 10 років, заявило Міністерство закордонних справ Данії.
  • 3 квітня Фінляндія стала восьмою країною НАТО, котра підписала десятирічну угоду про співпрацю з Україною в галузі безпеки, зобов’язавшись продовжувати свою довгострокову підтримку в умовах 25-місячної повномасштабної війни з Росією.
  • 11 квітня Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду.
  • 28 травня в Лісабоні прем’єр-міністр Луїш Монтенегру та президент Володимир Зеленський підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Португалією. Документ містить зобов’язання Португалії надати Україні щонайменше 126 мільйонів євро військової допомоги цього року.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними The Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.