Зеленський прибув до Саудівської Аравії з неоголошеним візитом

Джерело: Володимир Зеленський/Facebook

12 червня президент Володимир Зеленський прибув із візитом до Саудівської Аравії для зустрічі з його Королівською Високістю Спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Сторони обговорили двосторонні відносини України та Саудівської Аравії, відзначили хорошу динаміку виконання наших попередніх домовленостей, результативну співпрацю команд.

Зеленський зазначив, що також під час зустрічі обговорили підготовку до Глобального саміту миру, його очікувані результати та їхню можливу імплементацію, наближення справжнього миру для України.

Обмінялися поглядами на міжнародну ситуацію та перспективи її розвитку. Україна вдячна Саудівській Аравії за підтримку. Цінуємо прагнення Його Королівської Високості допомогти у швидшому відновленні миру, — наголосив глава Української держави.

Попри те, що Зеленський мав намір заручитися підтримкою Саудівської Аравії під час Глобального саміту миру, одначе, стало відомо, що країна не планує брати участь в організованому Україною саміті миру.

Згідно з даними уряду Швейцарії, близько 40 лідерів країн вже зареєструвалися для участі у Саміті миру щодо України, який має відбутися у Швейцарії найближчими вихідними.

2 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що участь у саміті вже підтвердили 106 країн світу. Делегацію від Сполучених Штатів очолить віцепрезидентка Камала Гарріс та радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

11 жовтня 2022 року президент представив лідерам G7 Формулу миру для подолання російської агресії. Документ передбачає оборонну підтримку України, визнання та захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Окрім цього, формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

Формула миру містить десять пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Зауважимо, у лютому, під час робочого візиту до Королівства Саудівська Аравія президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі Спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Глава держави особливо відзначив прагнення Саудівської Аравії допомогти у відновленні справедливого миру в Україні.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…

Німецькі митники ліквідували нелегальний онлайн-сервіс, що транслював заборонені російські телеканали, зокрема RT (Russia Today – ред.) та “Россия 1”.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.

Сьогодні вранці російські війська повторно вдарили по Сумах, коли на місці вже були поліцейські. Внаслідок атаки загинув полковник поліції Ігор Поладич, начальник сектору кадрового забезпечення Сумського районного управління поліції.