Нічна атака РФ по Україні: силами ППО збито п’ять ракет та 27 БпЛА

Джерело: командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук

Вночі 20 червня війська РФ здійснили чергову ракетно-дронову атаку по Україні. Більшість ворожих цілей вдалось збити.

За повідомленням Олещука, загалом для сьогоднішньої нічної атаки ворог застосував дев’ять ракет та 27 безпілотників. Серед них:

  • 4 крилаті ракети Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – повітряний простір над акваторією Каспійського моря);
  • 3 балістичні ракети “Іскандер-М” (із Воронезької обл., РФ);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59 (із повітряного простору над акваторією Азовського моря);
  • 27 ударних БпЛА типу “Shahed-131/136” (район пусків – Приморсько-Ахтарськ, РФ).

Під атакою опинились критичні об’єкти інфраструктури. Основний напрямок удару – Схід України, зокрема Дніпропетровщина.

У результаті повітряного бою силами та засобами ППО збито:

  • 4 крилаті ракети Х-101/Х-555
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59;
  • 27 ударних БпЛА типу “Shahed-131/136”.

Повітряний напад противника відбивали винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи та засоби РЕБ Повітряних Сил, розрахунки мобільних вогневих груп Сил оборони України.

Ворожі цілі збивали у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Київській, Черкаській, Полтавській та Вінницькій областях.

1 липня збірна Португалії з футболу вийшла у чвертьфінал Євро-2024, обігравши команду Словенії у серії пенальті.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22.00 1 липня. Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення.

У 2023 році народний депутат Микола Тищенко повідомляв про перевірки різних установ в межах роботи ТСК із вирубки лісів навіть після припинення її діяльності.