У Латвії майже усіх росіян зобов’яжуть складати іспит на знання мови

Джерело: Delfi

20 червня Сейм Латвії ухвалив поправки до Закону про імміграцію. Відтепер майже усі громадяни РФ, що проживають у Латвії, зобов’язані складати іспит з латиської мови, щоб зберегти право на проживання у країні.

Нові правила поширюватимуться на росіян, що оформляли постійну посвідку на проживання за законом “Про в’їзд і перебування в Латвійській Республіці іноземців та осіб без громадянства”, котрий втратив чинність.

Раніше в Латвії потрібно було скласти цей іспит тим громадянам РФ, які отримували постійний дозвіл на проживання за імміграційним законом, що набрав чинності в травні 2003 року — це трохи більш як 25 тисяч осіб.

Читайте також: В ЄС збільшується кількість видворень громадян РФ: найчастіше росіян висилає Німеччина

Зміни можуть торкнутися майже п’яти тисяч росіян у Латвії. Тоді як особи старше 75 років звільнятимуться від складання іспиту.

Зауважимо, у січні у Латвії надіслали попередження про депортування 1167 громадянам РФ, що не виконали вимоги поправок до закону про імміграцію та не подали документи для отримання дозволу на проживання в країні.

Вже 18 січня Латвія розпочала процес депортації щодо 985 громадян Російської Федерації.

Своєю чергою, представниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова порівняла з “фашистськими звірствами” масове видворення російських громадян з Латвії.

Читайте також: Путін посилює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти країн Балтії – ISW

  • Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що уряд країни шукає юридичні механізми для депортації осіб, які захочуть отримати громадянство країни-агресорки.
  • Служба держбезпеки Латвії затримала чотирьох громадян країни за підозрою в співпраці з російськими спецслужбами.
  • Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення закрити доступ до трьох російських сайтів – wagner2022.ru, dentv.ru і yapolitic.ru.
  • У Литві мають намір позбавити громадянства російську балерину Ілзе Лієпу через підтримку нею російсько-української війни.

За даними ЗМІ, після вбивства лідера ліванської Хезболли Хасана Насралли, верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї переїхав до безпечного місця в Ірані.

Тайський фермер Наттапак Кхумкад повідомив, що вбив понад 100 рептилій, які під загрозою зникнення, щоб запобігти їх втечі.

У Сумах продовжує зростати кількість жертв подвійного удару РФ по місцевій лікарні.

Директора одного з навчально-реабілітаційних центрів у Львівській області підозрюють у фізичному, психологічному та сексуальному насильстві щодо дітей.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.