США дозволили Україні атакувати територію РФ не тільки на кордоні з Харківщиною – CNN

Джерело: CNN

Імовірно, що США дозволили Україні бити по території РФ уздовж всього кордону, звідки окупанти скоюють напади, а не лише у Харківській області.

На початку тижня Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у коментарі PBS News сказав, що згода з Україною про атаки по території РФ розповсюджується всюди, де війська РФ намагаються перетнути кордон.

“Це розповсюджується на всі місця, де російські війська перетинають кордон з російської на українську територію, щоб спробувати захопити додаткову українську територію”, – сказав він.

Салліван додав, що це “не питання географії”, а “здоровий глузд”.

Представник Пентагону, майор Чарлі Дітц також повідомив, що США “погодились дати дозвіл Україні атакувати з американської зброї по Росії у те місце, куди прибувають російські війська, щоб спробувати захопити українську територію”,

“Якщо Росія нападає чи готується напасти зі своєї території на Україну, є сенс дозволити Україні завдати удару у відповідь по силах, які атакують по ній (Україні – ред.) з-за кордону”, – наголосив він.

Речник Пентагону Патрік Райдер напередодні заявив, що не було ніяких змін у політиці США, яка завжди націлена на те, щоб Україна завдавала транскордонні контрудари там, де це необхідно.

Дозвіл на розширення атак свідчить про значне просування у домовленностях між США та Україною. Ще у травні президент США Джо Байден давав дозвіл на використання американської зброї по території РФ лише з Харківщини, де почався новий наступ.

Та вже минулого тижня високопосадовець Пентагону зауважив, що є низка прикладів, коли США дали “зелене світло” на рішення, які спершу не хотіли ухвалювати.

“Якщо подивитись назад на розвиток конфлікту, можна побачити низку прикладів, де ми не хотіли щось робити, але потім зробили це. F-16, ATACMS… Щоб це не було. Тому завжди ведеться розмова та переоцінка правильної відповіді і я думаю, що це чудово. Тому ніколи не кажіть ніколи”, – сказав він.

Український музикант-мультиінструменталіст, більш відомий сопілкар гурту Kazkа, Дмитро Мазуряк поповнив лави Збройних сил України.

Цьогоріч грошову компенсацію за житло отримають майже 2500 осіб. Міністерство у справах ветеранів здійснило розподіл субвенцій на виплату для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярда гривень.

У понеділок, 1 липня, ресторан американського рок-музиканта Джона Бон Джові в Нью-Джерсі, США, відсвяткував десяту річницю з моменту відкриття. Візитною карткою закладу є відсутність цін, а їжу можуть отримати всі, хто цього потребує.

Заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Україна розглядає, як один із напрямків усунення дефіциту в енергосистемі, переговори з європейськими операторами системи передачі про збільшення потужності для імпорту електроенергії до 2,2 ГВт.

Глава слідчого суду №1 Барселони Хоакін Агірре почав розслідування справи, пов’язаної з ймовірною причетністю Росії до намагання сепаратистів Каталонії проголосити у 2017 році незалежність від Іспанії.