Начальник штабу «Азова» написав до ДБР заяву на генерала: ймовірно, йдеться про Юрія Содоля

Джерело: Богдан Кротевич у Telegram  та “Суспільне

Начальник штабу бригади “Азов” Богдан “Тавр” Кротевич звернувся до ДБР з проханням провести розслідування щодо генерал-лейтенанта. У своєму пості він не вказав прізвища, але у мережі припускали, що ним є Юрій Содоль. Пізніше “Суспільному” джерело у військовому керівництві підтвердило інформацію.

“Тавр” вважає, що саме цей генерал-лейтенант “вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал”. Він поклав на того відповідальність за втрату областей, десятків міст та тисяч українських солдатів.

“Всі військові зараз розуміють, про яку людину я кажу, бо 99% військових його ненавидять за те, що він робить. Ця людина починає розслідування проти командирів, які наступають і не втрачають позиції, проте проти себе він службові розслідування не ініціює”, — написав він.

За його словами, українські військові стримують армію Росії не завдяки, а всупереч умовам, в яких їм доводиться воювати. Він назвав дії Сил оборони “нереальним героїзмом”.

“Вам треба розуміти, що військові часто вдаються до медійної огласки напрямків не від кращого життя. В нас форма правління, на жаль, така”, – додав він.

Повний текст його звернення наведено нижче:

Скриншот: Богдан Кротевич / Telegram

Скриншот: Богдан Кротевич / Telegram

Зазначимо, що у лютому 2024 року генерал-лейтенанта Юрія Содоля призначили командувачем об’єднаних сил ЗСУ. Раніше він обіймав посаду командувача морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ.

Хто такий Юрій Содоль

Юрій Содоль народився 26 грудня 1970 року в Чугуєві, Харківська область, в родині військових. Він здобув освіту в Маріуполі, де закінчив школу у 1988 році, після чого вступив до Сумського вищого артилерійського командного училища, яке закінчив у 1992 році.

У 2002 році закінчив Національну академію оборони України за спеціальністю “бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ”. З 2003 року служив у Десантних військах ЗСУ, а у 2007 році став командиром 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

З 2014 року бере участь у російсько-українській війні. У 2015 році був призначений першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а з березня 2018 року – командувачем Морської піхоти ВМС.

У лютому 2022 року Содоль отримав звання Героя України за активну участь у боях під Волновахою Донецької області, де організував успішний контрнаступ та вивів людей з-під атаки. Також брав участь в обороні Маріуполя.

У 2023 році Содоль очолював оперативно-тактичне угруповання у Донецьку на Вугледарському напрямку.

Хто такий Богдан Кротевич

Богдан Кротевич народився в Сімферополі, Крим. Навчався в Академії водного транспорту, але після анексії Криму Росією переїхав на континентальну частину України і пішов на фронт.

У 2016 році став командиром взводу в полку “Азов”, а зараз обіймає посаду начальника штабу бригнади та має звання майора.

Брав участь в обороні Маріуполя, перебував на “Азовсталі” і здався у російський полон 16 травня за наказом українського командування.

  • Народна депутатка від партії “Слуга народу” Мар’яна Безугла, відвідавши фронт, назвала командувача Об’єднаних Сил ЗСУ Юрія Содоля “злочинцем”, звинувативши, що він всюди ставить “своїх” генералів. Вона назвала Содоля “злочинцем”. 

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.