Україна отримала від Іспанії другу партію ракет для систем ППО Patriot – ЗМІ

Джерело: El Mundo

Іспанія передала Україні другу партію зенітних ракет для ЗРК Patriot. До України військова допомога прибула в п’ятницю, 21 червня.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес на засіданні “Раммштайн” у травні наголошувала, що ракети Patriot є частиною “важливої партії”, доставленої в червні цього року.

До пакета військової допомоги входили друга партія бойових танків Leopard, боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійськими снарядами, системи захисту від БпЛА, оптико-електронні системи спостереження і стеження, а також дистанційні збройові вежі.

Зазначимо, що у п’ятницю, 26 квітня, Іспанія заявляла про намір надіслати невелику кількість ракет Patriot в Україну. В ЄС тоді закликали поставити Україні більше систем захисту на тлі масованих атак РФ по енергетиці. Заклик надходив до Греції та Іспанії, оскільки вони мають таку зброю в своєму арсеналі.

Атаки призвели до того, що нині критично не вистачає внутрішньої генерації електроенергії, писав генеральний директор компанії-постачальника електроенергії YASNO Сергій Коваленко в X (Twitter). Найближчими 6-8 тижнями ситуація з дефіцитом буде складана, а покрити увесь дефіцит не може навіть імпорт з максимальними обсягами.

Вже у травні Іспанія підготувала пакет військової допомоги для України на суму 1,129 мільярда євро, що є рекордною сумою. На відміну від попередніх постачань, більшість техніки буде виготовлена спеціально іспанською промисловістю, а не взята з арсеналів Збройних сил Іспанії. Якраз цей пакет охоплював другу партію ракет до ЗРК Patriot.

4 липня в Україні щорічно відзначається День Національної поліції згідно з указом Президента України від 4 квітня 2018 року.

Італійська оборонна група Leonardo і німецький концерн Rheinmetall домовилися створити спільне підприємство для виробництва танків та інших систем наземної оборони.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.