Понад 20 блогерів із країн Заходу причетні до поширення пропаганди РФ – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Щонайменше 24 YouTube-блогери із Канади, Австралії та США після повномасштабного вторгнення РФ в Україну або назавжди переїхали до Росії, або щонайменше подорожували до РФ.

За підрахунками видання, разом облікові записи цих інфлюенсерів в YouTube мають понад два мільйони підписників.

Постійні теми у відео, які вони викладають на платформі, включають екскурсії російськими торговими центрами та супермаркетами, щоб спробувати показати, як нібито мало впливають на РФ західні санкції, а також сюжети, спрямовані проти ЛГБТ.

Як зауважили журналісти, нині немає прямих доказів того, що ці блогери є частиною скоординованої кампанії російського уряду, який часто використовує соціальні мережі для поширення дезінформації. Разом з тим, експерти вважають, що ці інфлюенсери можуть відігравати важливу роль у поширенні політичної пропаганди.

“Росія створює ці наративи у величезних масштабах з метою заповнити інформаційне середовище якомога більшою кількістю різних заяв, сподіваючись, що деякі з цих ідей залишаться в інформаційному полі”, — наголосив старший науковий співробітник та шеф-редактор Енді Карвін із аналітичного центру “Атлантична рада”.

Своєю чергою, в YouTube заявили, що платформа залишається доступною у Росії з початку війни, і що це – “один із небагатьох способів доступу росіян до незалежних новин”. За словами представників компанії, вони не виявили жодних порушень правил спільноти після перегляду облікових записів вказаних блогерів.

В YouTube також зазначили, що швидко реагують, щоб “усунути скоординовану операцію впливу, незалежно від політичних поглядів, які вони підтримують”.

  • Витік внутрішніх документів розкрив діяльність Російського державного фонду правового захисту в ЄС. Як стало відомо, фонд, який за заявами європейських спецслужб і аналітиків, фактично є інструментом впливу Кремля, функціонує в 48 країнах Європи та світу.

23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро коштом відсотків від заморожених російських активів.

На ярмарку оборонної промисловості Saha Expo, що триває у Туреччині, компанія Baykar підписала договір про співпрацю з Україною.

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах  Північної Кореї в Берліні на тлі повідомлень про відправлення північнокорейських солдатів до Росії для їхнього перекидання в Україну.

На Донеччині у населених пунктах з активними бойовими діями перебувають 748 дітей, повідомив представник Донецької ОВА Дмитро Петлін.

23 жовтня російська армія атакувала артилерією та дронами Нікопольський район на Дніпровщині, внаслідок чого постраждали четверо людей.