ISW: через нестачу ракет ППО Україна не може прикривати відремонтовані енергооб’єкти

Джерело: ISW

Нині нестача критично важливих ракет для систем ППО в Україні перешкоджає здатності Києва захищати критично важливу інфраструктуру від російських ударів, повідомляє Інститут вивчення Війни.

Виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук сказав виданню Kyiv Post, що на кожну ракету-перехоплювач, якою володіє Україна для захисту від російських ударів по енергосистемі, Росія має п’ять-шість ракет для запуску.

Сахарук зазначив, якби Росія запустила десять ракет по будь-якій цілі в Україні, українські сили повинні були б відповісти щонайменше 12 ракетами протиповітряної оборони для адекватного захисту від нападу.

Він також акцентував, що різка різниця в необхідному і фактичному співвідношенні української ППО з атакуючими російськими ракетами означає, що дефіцит ракет-перехоплювачів унеможливлює прикриття об’єктів енергомережі, які Україна відремонтувала або ремонтує.

Російські удари по українській енергосистемі вже призвели до серйозних обмежень електропостачання через дефіцит в енергосистемі, і російські сили змогли використати нестачу ракет ППО у Києва, аби максимізувати збитки енергосистемі України протягом 2024 року.

Зауважимо, раніше директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко попередив, що українці можуть відчувати дефіцит електроенергії протягом наступних двох років. Причиною є дефіцит генеруючих потужностей, що, своєю чергою, призведе до дефіциту електрики.

Протягом доби, 1 липня, ЗС РФ зазнали втрат серед особового складу у кількості близько 1280 військових. За понад два роки великої війни втрати в живій силі російської армії наразі становлять 545 090 осіб.

2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибуде до Києва. У межах візиту він проведе зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Як стверджують The Guardian та Financial Times, офіційних заяв про візит поки немає від жодної зі сторін.

Нідерланди дозволили експорт в Україну 24 винищувачів F-16 та семи авіадвигунів до них. Згідно з ліценцією від міністерки зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів, перший літак має надійти “незабаром”.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.