Байден: «Наша відданість Україні не ослабне»

Джерело: CNN

12 липня, виступаючи наприкінці дводенного саміту НАТО у Вільнюсі, президент США Джо Байден підтвердив підтримку України.

Ми не відмовимося. Наша прихильність Україні не ослабне. Ми будемо відстоювати свободу сьогодні, завтра і стільки, скільки буде потрібно, — наголосив він. — Сполучені Штати створили коаліцію з понад 50 країн, щоб переконатися, що Україна захищає себе як зараз, так і здатна робити це в майбутньому.

Байден зазначив, що попри майже півтора року війни Україна залишається вільною та незалежною. Глава США також акцентував, що всі хочуть, аби війна закінчилася на справедливих умовах, які зберігають основні принципи статуту ООН — “суверенітет і територіальну цілісність”.

Читайте також: Лідери G7 узгодили спільну декларацію про підтримку України: деталі

Зауважимо, 11 липня Генеральний секретар Єнс Столтенберг зазначив, що НАТО надсилає “сильний, об’єднаний і позитивний сигнал” Україні після того, як країни-члени погодилися, що її майбутнє залежить від Північноатлантичного альянсу.

Він підтвердив, що Україна стане членом НАТО в майбутньому, і що процес членства країни перейде з двоетапного на одноетапний.

Лідери країн НАТО ухвалили пакет підтримки України, котрий передбачає:

  • скасування вимоги щодо виконання ПДЧ стосовно членства;
  • довгострокову програму військової допомоги у $500 мільйонів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО;
  • запуск Ради Україна-НАТО. Перше засідання відбудеться 12 липня за участі президента Зеленського, на ньому мають узгодити план вступу України до Альянсу.

Також стало відомо, що Європейська служба зовнішніх дій розробила проєкт плану, який рекомендує блоку взяти на себе повний перелік довготривалих “безпекових зобов’язань перед Україною”.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.