Росія втрачає кримський військово-морський хаб – Командувач ВМС України

Джерело: Reuters

Через атаки Києва, Чорноморський флот Росії переніс майже всі свої боєздатні кораблі з окупованого Криму до інших місць. Це зробило головний військово-морський центр РФ неефективним. Про це заявив командувач ВМС України, віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

Неїжпапа заявив, що українські ракети та морські безпілотники завдали серйозної шкоди базі в Севастополі. Ця база є логістичним центром, виконує важливі функції для Росії, включаючи ремонт, технічне обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів.

“Він створювався протягом багатьох десятиліть, можливо, сторіч. І тепер вони, очевидно, втрачають цей центр”, – сказав Неїжпапа.

Україна, не маючи великих військових кораблів, використовувала безпілотні катери з вибухівкою та ракети Storm Shadow і ATACMS для атак на російські судна та військові об’єкти у Криму.

“Практично всі основні боєздатні кораблі виведені противником із головної бази Чорноморського флоту і перебувають у Новоросійську, частина з них – в Азовському морі”, – сказав він.

Російська військово-морська база в Новоросійську не має таких об’єктів, як Севастополь, де зберігали та навантажували крилаті ракети для ударів по Україні.

“Я розумію, що зараз у Новоросійську намагаються вирішити цю проблему”, – сказав він, назвавши це “головною проблемою” для флоту.

Неїжпапа повідомив, що Україна знищила або пошкодила 27 російських військових кораблів, зокрема п’ять через підрив на морських мінах. Чорноморський флот нині здебільшого використовується для логістики, контролю над прибережною територією та запуску ракет “Калібр” по Україні.

  • За оцінками Інституту вивчення війни, Росія цілеспрямовано розміщує військові об’єкти поблизу цивільних районів у тимчасово окупованому Криму, намагаючись стримати українські удари.
  • 23 червня на пляж Учкуївка у тимчасово окупованому Криму впали уламки ракети. Окупаційна влада заявила про чотирьох загиблих осіб, та понад 150 поранених. Спершу Росія заявила, що збила українську ракету ATACMS. Однак, згодом Москва відмовилася від цієї версії та звинуватила Київ у “навмисній атаці” на пляж.
  • У Страсбурзі 25 червня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив остаточне рішення у справі України проти РФ щодо Криму, визнавши численні порушення прав людини Росією на окупованому півострові.

У ніч на 6 жовтня російські війська атакували Україну ударними БпЛА та ракетами різних типів. Загалом Сили оборони збили на території України 56 ворожих безпілотників та дві російські ракети.

Аналітики Інституту вивчення війни вказують на те, що збільшення Росією фінансових стимулів навряд чи суттєво вплине на подолання обмежень у питанні мобілізованих.

У боях за Україну загинув гандболіст, гравець команди СКА-Львів Роман Заєць.

Російські війська активізували наступальні операції на сході України, досягнувши певних успіхів в Донецькій та Луганській областях. Водночас Збройні Сили України проводять активні контратаки на півночі, в Курській області, намагаючись відтіснити противника.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.