СБУ повідомила про підозру проросійському блогеру Сергію Лєбєдєву

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Джерело: СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру Сергію Лєбєдєву – адміністратору одного з Telegram-каналів, який почав співпрацювати з ФСБ РФ та коригував ракетні удари окупантів по Україні.

СБУ докази підривної діяльності Лебедєва (більш відомого під псевдонімом “Лохматий”), який переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Донецьку.

Зловмисник працює на ФСБ РФ як “позаштатний” журналіст московського інформагентства “РИА Новости”.

Встановлено, що за вказівкою російської спецслужби він займався формуванням інформаторської мережі у різних регіонах України.

Для цього створив прокремлівський Telegram-канал із загальною аудиторією у понад 30 000 користувачів.

Лєбєдєв підшукував інформаторів з-поміж підписників свого каналу. Зокрема він збирав інформацію про місця базування Сил оборони, а також локації критичної та соціальної інфраструктури нашої держави.

Задокументовано, що один з прихильників окупантів передав Лебедєву координати житлової багатоповерхівки у Миколаєві, по якій агресор вдарив ракетами “С-300” восени 2022 року.

Тоді внаслідок обстрілу загинуло 7 мирних жителів, зокрема неповнолітня дитина.

Також “Лохматий” залучив до негласної співпраці мешканця Закарпаття, який “зливав” блогеру локації військових частин на території регіону.

Крім того, Лебедєв неодноразово брав участь у підготовці для росТБ замовних сюжетів з тимчасово окупованих районів України.

У своїх матеріалах він дискредитував вище військово-політичне керівництво Української держави та підтримував агресивну політику Кремля.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Оскільки фігурант переховується від правосуддя у тимчасово окупованій частині сходу України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.